Wat is de oorzaak van nachtmerries? Je ontdekt het hier..
Wijzeroverslapen.nl-Jouw website voor een heerlijke nachtrust!
Dromen 10 mei 2017
Jens Geen reacties

Laat je niet langer leiden door Slapeloosheid, gebruik deze Simpele Tips voor een Optimale Nachtrust!

JA! Laat het mij zien!

Wat is de oorzaak van nachtmerries? Met die vraag lopen veel mensen rond, vaak hebben kinderen last van nachtmerries maar ook volwassenen ontkomen er niet aan. Maar liefst 50% van de volwassenen heeft wel eens last van nachtmerries. Maar wat is de oorzaak van nachtmerries? Want deze angstaanjagende dromen die vaak erg realistisch lijken kun […]

oorzaak van nachtmerriesWat is de oorzaak van nachtmerries? Met die vraag lopen veel mensen rond, vaak hebben kinderen last van nachtmerries maar ook volwassenen ontkomen er niet aan.

Maar liefst 50% van de volwassenen heeft wel eens last van nachtmerries. Maar wat is de oorzaak van nachtmerries? Want deze angstaanjagende dromen die vaak erg realistisch lijken kun je behoorlijk van slag maken.

Bij sommige mensen ontstaat zelfs slapeloosheid door deze enge dromen. En slapeloosheid kan weer vervelende gevolgen met zich meebrengen zoals depressie en overgewicht.

Hoe ontstaan nachtmerries en is er iets wat je er tegen kunt doen?

Enge droom

Nachtmerries ook wel, cauchemar genoemd zijn angstaanjagende dromen waarbij zich vervelende dingen afspelen. Misschien herinner jij je nog wel iets van deze vervelende vorm van dromen.

Je komt terecht in hachelijke situaties, vloeren kunnen onder je verdwijnen, je hebt het gevoel in een gat te vallen of je word achterna gezeten door angstaanjagende types.

In de meeste gevallen schrik je wakker tijdens een nachtmerrie, niet echt prettig want op dat moment weet je, je alles nog te herinneren.

Gevolg is vaak dat je moeite hebt om weer in slaap te komen want daar lig je, in een donkere kamer met die vervelende beelden nog op je netvlies.

Nachtmerries komen veelal voor tijdens de zogenaamde REM slaap (Rapid Eye Movement) deze slaapfase word ook wel de droomslaap genoemd.

Kinderen en nachtmerries

Nachtmerries komen het meeste voor bij kinderen. Juist voor deze kinderen is een nachtmerrie extra beangstigend, ze weten vaak het verschil nog niet tussen wat echt is en wat niet.

Vaak worden kinderen huilend wakker en zijn erg bang, het is belangrijk om kinderen te troosten en hun een veilig gevoel te geven.

De reden dat kinderen hier vaker last van hebben is omdat ze veel indrukken te verwerken krijgen overdag, deze indrukken kunnen in sommige gevallen beangstigend zijn wat kan resulteren in nachtmerries.

Oorzaak van nachtmerries

Sommige mensen hebben last van terugkerende nachtmerries terwijl andere mensen slechts af en toe een nachtmerrie hebben. De mensen die af en toe een nachtmerrie hebben zullen hier over het algemeen weinig hinder van ondervinden.

Voor de mensen die vaker last hebben van nachtmerries kan het een probleem vormen, ze kunnen last krijgen van slapeloosheid, omdat ze na hun nachtmerrie moeite hebben om door te slapen.

De meeste voorkomende oorzaak van nachtmerries is stress, de stress zorgt ervoor dat je weinig rust ervaart, je bent nog veel te druk en dit kan uiteindelijk resulteren in nachtmerries. Andere oorzaken zijn:

Eten voor het slapengaan

Eten vlak voordat je gaat slapen zorgt voor een verhoogde stofwisseling. Je hersenen worden actiever en dit kan leiden tot nachtmerries.

Slaapgebrek

Slaapgebrek kan leiden tot nachtmerries en nachtmerries leiden weer tot slaapgebrek. Het is een patroon waar je niet graag in wilt komen, als je hier last van hebt is het zaak om dit patroon te verbreken.

Dit doe je door te zorgen voor goede slaapomstandigheden, wat goede slaapomstandigheden precies inhouden? Bekijk het hier

Depressie

Mensen die last hebben van depressie kunnen eerder te maken krijgen met nachtmerries. Omdat hun algehele gemoedstoestand minder optimaal is behoren ze tot een risicogroep.

Traumatische ervaring

Ik denk dat dit punt wel duidelijk is, traumatische ervaringen geven een verhoogd risico op nachtmerries. De traumatische ervaring staat in je geheugen gegrift en dit zorgt vaak voor nachtmerries.

Slaapstoornissen

Ook slaapstoornissen zoals narcolepsie en slaapapneu kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van nachtmerries, je slaapkwaliteit is minder, hierdoor ben je vatbaarder.

Kinderen en nachtmerries

Bij kinderen ligt de oorzaak van nachtmerries meestal in de groei en ontwikkeling van het kind. Kinderen krijgen tijdens hun jonge jaren nou eenmaal een boel indrukken te verwerken en vaak zijn deze indrukken ook nog nieuw voor hen.

Deze indrukken kunnen ‘s nachts opduiken als minder plezierige gebeurtenissen, hierdoor krijgt het kind last van nachtmerries. Zoals gezegd moet je het kind troosten en een veilig gevoel geven.

veel nachtmerries laatste tijdHebben nachtmerries een betekenis?

Veel mensen gaan op zoek naar de betekenis achter een enge droom. Je hoort hier de meest wazige verhalen over, toch is er wetenschappelijk nog nooit iets bewezen over de betekenis van enge dromen.

Toch is het wel zo dat ‘s nachts de indrukken van overdag worden verwerkt, wat je overdag dus hebt meegemaakt droom je ‘s nachts.

‘s nachts, tijdens je REM slaap, worden alle gebeurtenissen die je overdag hebt meegemaakt verwerkt. Als je veel hebt meegemaakt overdag of stress hebt zul je dit in je dromen terugvinden.

Nachtmerries voorkomen?

Is het mogelijk om nachtmerries te voorkomen? Je kunt nachtmerries niet altijd voorkomen toch kun je er wel voor zorgen dat je niet meer tot een risicogroep hoort.

Zoals gezegd is stress een grote veroorzaker van nachtmerries, het is misschien een open deur maar als jij je stress zult verminderen zullen je nachtmerries ook minder worden. Wat je kunt doen tegen stress? Dat vind je hier>>

Het doen van ontspanningsoefeningen is ook erg goed om je nachtmerries te verminderen, wat je kunt doen is je focussen op je ademhaling.

Maak je hoofd leeg door gedurende 10 minuten enkel en alleen te focussen op je ademhaling. Adem in, adem uit. Focus. Je zult zien dat je hier een stuk rustiger van word wat weer bevorderlijk is voor je slaap.

Verdiep je meer in ‘slaap’

Slapen is in Nederland een ondergeschoven kindje, maar liefst 10% van de Nederlanders hebben slaapproblemen. Toch is de kennis over slaap nog altijd ver onder de maat.

Vaak word bij slaapproblemen, een slaaptekort of slapeloosheid meteen naar slaaptabletten gegrepen. Dat is erg zonde en wat mij betreft helemaal niet nodig.

Je slaapprobleem is meestal op te lossen door een kleine aanpassing te doen, maar omdat men dit niet weet en meteen naar medicatie of alternatieve oplossingen zoekt, word er vaak voorbij gegaan aan de meest simpele dingen.

Slaapdeskundige William van der Klaauw probeert met zijn boek ‘Perfect slapen in 7 stappen‘ het kennisniveau over slapen in Nederland en België omhoog te brengen, praktische tips en eenvoudige oplossingen die effectief zijn kenmerken dit boek.

Heb je slaapproblemen waar je maar niet vanaf komt? Bekijk dan dit boek! Inmiddels zijn er al meer dan 2500 mensen door geholpen!

[inbound_button font_size=”20″ color=”#49b939″ text_color=”#ffffff” icon=”check” url=”/slaapproblemen-aanpakken/” width=”” target=”_self”]Perfect slapen in 7 stappen![/inbound_button]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *