Waarom slaapwandel je? Check hier het verhaal achter slaapwandelen!
Wijzeroverslapen.nl-Jouw website voor een heerlijke nachtrust!
Onrustig slapen 12 januari 2017
Jens Geen reacties

Laat je niet langer leiden door Slapeloosheid, gebruik deze Simpele Tips voor een Optimale Nachtrust!

JA! Laat het mij zien!

Waarom slaapwandel je? Op deze vraag willen veel mensen antwoord. Niet zo gek want er zijn behoorlijk wat mensen die regelmatig slaapwandelen. Slaapwandelen is een interessant fenomeen, want zeg nou zelf, rondlopen, praten, keukenkastjes opentrekken of zelfs autorijden terwijl je slaapt is toch wel heel bijzonder. Hoe kan het zo zijn dat we in staat […]

waarom slaapwandel jeWaarom slaapwandel je? Op deze vraag willen veel mensen antwoord. Niet zo gek want er zijn behoorlijk wat mensen die regelmatig slaapwandelen.

Slaapwandelen is een interessant fenomeen, want zeg nou zelf, rondlopen, praten, keukenkastjes opentrekken of zelfs autorijden terwijl je slaapt is toch wel heel bijzonder.

Hoe kan het zo zijn dat we in staat zijn om dit soort handelingen uit te voeren terwijl we slapen? Op deze vraag wil ik je op deze pagina antwoord geven.

Droomt een slaapwandelaar?

Sommige mensen denken dat iemand die slaapwandelt aan het dromen is, en als één of andere zombie met zijn armen vooruitgestoken ronddwaalt.

Dit beeld van iemand die slaapwandelt hebben we dankzij de filmindustrie ontwikkelt. Deze beelden berusten zeker niet op de werkelijkheid.

Slaapwandelen is een slaapstoornis. Iemand die slaapwandelt vertoont fysieke activiteiten terwijl hij of zij slaapt. Een slaapwandelaar kan verschillende zaken ondernemen terwijl zijn of haar hersenen slapen.

Zo kan een slaapwandelaar, rondlopen, autorijden, aankleden en andere activiteiten uitvoeren. Het rare is dat het lijkt alsof ze wakker zijn terwijl dit niet het geval is.

Wist je trouwens dat een ander woord voor slaapwandelen, Somnabulisme is?

Hoe ontstaat slaapwandelen?

Hoe slaapwandelen ontstaat is moeilijk te zeggen. Wel weten we dat kinderen er vaker last van hebben dan volwassenen. Deskundigen geven aan dat dit ermee te maken heeft dat het zenuwstelstel nog niet volgroeid is en dat het een gevolg van vermoeidheid is.

Als een volwassenen slaapwandelt word dit vaak in verband gebracht met vermoeidheid,stress, koorts of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Je hersenen verwerken ’s nachts de informatie die het overdag niet heeft kunnen verwerken. Heb jij een hele drukke baan of een stressvol leven kan het zijn dat je lichaam fysieke activiteiten gaat vertonen terwijl je slaapt.

Ook word erfelijkheid vaak in verband gebracht met slaapwandelen. Dus zijn er mensen in jouw familie die ook last hebben van slaapwandelen, dan weet jij genoeg.

Gevolgen slaapwandelen

Als jij je afvraagt ‘Waarom slaapwandel je’ zul je ook vast wel willen weten wat de gevolgen van slaapwandelen zijn. Nou daar kan ik kort over zijn, slaapwandelen heeft geen gevolgen, na het slaapwandelen slaap je rustig verder.

Het kan wel zo zijn dat je op een andere plek gaat slapen, maar dit heeft verder uiteraard geen gevolgen.

Toch schuilt er wel degelijk een gevaar in het slaapwandelen. Sommige mensen gaan daadwerkelijk de straat op en kunnen ergens opklimmen en er vervolgens van af vallen.

Toch komt dit niet heel vaak voor, de meeste slaapwandelaars houden het binnenshuis. Slaapwandelen duurt overigens gemiddeld tussen 10 en 30 minuten en als je wakker word herinner je er niets meer van.

Symptomen slaapwandelen

  • Mensen zijn in de war als ze worden gewekt tijdens het slaapwandelen
  • Rechtop in bed zitten
  • Wazig kijken
  • Mompelend antwoorden wanneer een vraag word gesteld
  • Dingen zeggen die ze niet zeggen als ze wakker zijn
  • Moeilijk wakker te maken

Vaak word ook gezegd dat je een slaapwandelaar nooit wakker moet maken, hier is niets van waar. Het is overigens wel verstandiger om een slaapwandelaar voorzichtig te begeleiden naar zijn of haar bed waar ze vervolgens rustig verder kunnen slapen.

‘Waarom slaapwandel je’, conclusie

Slaapwandelen komt dus voor bij mensen die stress hebben, bepaalde medicijnen gebruiken of het is een erfelijke aangelegenheid. Ook weten we nu dat slaapwandelen meer voorkomt bij kinderen dan volwassenen.

Als je kind slaapwandelt hoef je, je er niet zo druk om te maken, kinderen groeien hier meestal vanzelf overheen. Slaapwandel je als volwassene kan het erop duiden dat je teveel aan je hoofd hebt.

Slaapwandelen door stress word gezien als een slaapprobleem die in feite eenvoudig op te lossen is. Zorg ervoor dat je meer rust in je hoofd krijgt.

Check deze ‘Gouden Tip’ om je zorgen en stress voorgoed uit je leven te bannen>>

Is het erfelijk of komt het door medicijngebruik is het verstandig om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, denk aan, een opgeruimde kamer zodat je niet over dingen kunt struikelen maar ook een traphekje is geen overbodige luxe.

Heb je zelf nog ‘waarom slaapwandel je’ tips of voorzorgsmaatregelen die ik niet genoemd heb? Deel ze met ons door een reactie achter te laten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *