Waarom droom je? Check deze bijzondere feiten over dromen!
Wijzeroverslapen.nl-Jouw website voor een heerlijke nachtrust!
Dromen 15 januari 2017
Jens Geen reacties

Laat je niet langer leiden door Slapeloosheid, gebruik deze Simpele Tips voor een Optimale Nachtrust!

JA! Laat het mij zien!

Waarom droom je eigenlijk? Het is een vraag waar veel mensen het antwoord op willen weten. We dromen elke nacht, toch kunnen we onze dromen vaak niet herinneren. Maar hoe kan dat eigenlijk allemaal? Als we slapen lijken we geen controle te hebben over onze gedachten, maar is dat wel zo? Op deze pagina wil […]

waarom droom jeWaarom droom je eigenlijk? Het is een vraag waar veel mensen het antwoord op willen weten. We dromen elke nacht, toch kunnen we onze dromen vaak niet herinneren.

Maar hoe kan dat eigenlijk allemaal? Als we slapen lijken we geen controle te hebben over onze gedachten, maar is dat wel zo?

Op deze pagina wil ik je alles vertellen over het fascinerende fenomeen ‘dromen’ zodat je vanavond met een gerust hart kunt gaan slapen en vooral lekker kunt gaan dromen.

Waarom dromen mensen?

Ook al weten we heel veel over slapen, dromen blijft heel erg lastig te verklaren. Ondanks dat het moeilijk te verklaren is doen wetenschappers verschillende pogingen om het antwoord te achterhalen.

Op deze pagina wil ik de verschillende verklaringen met je delen. Zoals ik dus net al zei zijn deze verklaringen afkomstig van verschillende wetenschappers en bestaat er geen eenduidig antwoord.

Voordat ik je de verschillende verklaringen vertel wil ik eerst nog even wat andere vragen met je delen..

Wat is een droom eigenlijk?

Een droom is een film van je eigen gedachten. Overdag speelt er zich van alles af in je hoofd, dit gaat ‘s nachts gewoon door. Toch zit er wel een verschil in de gedachten die je overdag hebt en de gedachten die je hebt als je slaapt.

Je bent het vast wel met me eens dat een droom soms een onsamenhangend geheel is van iets wat er zich in je leven heeft afgespeeld.

We kunnen dus concluderen dat een droom een film van je eigen gedachten is met vaak vage elementen. Maar de grote vraag blijft natuurlijk.. Waarom droom je?

Waarom droom je?

1. Dromen is een soort therapie

Tijdens je droom kom je vaak in aanraking met dingen die je mee hebt gemaakt toen je wakker was. Als dit vervelende ervaringen waren kun je deze tijdens je droom in een beschermende omgeving verwerken. Men zegt dat je tijdens je dromen op een andere manier tegen zaken aankijkt en op deze manier je problemen goed kunt verwerken.

2. Dromen zorgen voor creativiteit

Sommige wetenschappers zeggen dat je dromen ten goede komen aan je creativiteit. Tijdens je droom kijk je op een andere manier tegen dingen aan die ervoor kunnen zorgen dat je nieuwe inzichten krijgt. Heb je wel eens gehoord van de uitvinder die altijd een pen en een notitieblok op zijn nachtkastje heeft liggen.

3. Dromen verwerken je indrukken

Terwijl je droomt verwerken je hersenen alle indrukken die het heeft gehad gedurende de dag. Je hersenen ruimen als het ware op. Deze verklaring lijkt vooralsnog het meest logisch.

Hoelang duurt een droom?

Ik hoor nog wel eens mensen zeggen dat een droom slechts een paar seconden duurt. Dit is een fabeltje, de dingen die zich afspelen tijdens een droom duren net zo lang als ze zouden duren als je niet slaapt.

Het kan wel zo zijn dat je tijdens je droom dingen droomt die zich op verschillende dagen hebben afgespeeld. Zo kun je eerst iets dromen wat je de afgelopen dag hebt meegemaakt wat dan vermengt word met iets wat je enkele dagen ervoor hebt meegemaakt.

Ik droom niet

Sommige mensen zeggen dat ze nooit dromen. Dat is wederom een fabeltje.. Iedereen droomt iedere nacht, wel kan het zo zijn dat je, je droom nooit kan herinneren.

Wel kun je leren om je dromen beter te kunnen herinneren. Je dromen weer leren herinneren is niet iets wat je van de één op de andere dag lukt, met onderstaande tips kun je oefenen om je dromen te leren herinneren.

  • Herinner je, je wat? Schrijf het meteen op.
  • Mediteer voor je gaat slapen. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig mediteren hun dromen beter onthouden.
  • Geef jezelf suggesties. Hoe doe je dat? Ontspan jezelf als je in bed lig en neem een zin in gedachten die je aanspreekt, bijvoorbeeld: ‘Ik kan mijn droom herinneren’ herhaal deze zin in je gedachten totdat je in slaap valt. Je geeft op deze manier suggesties aan je onderbewustzijn.
  • Leg een pen en notitieblokje op je nachtkastje. Het klinkt misschien cliché maar als je wakker word herinner je, je droom vaak het beste, helaas vergeet je het ook snel weer naarmate je langer wakker bent. Schrijf het dus meteen op.
  • Drink geen alcohol voordat je gaat slapen. Alcohol zorgt ervoor dat je, je dingen minder goed kunt herinneren, je kunt je wel voorstellen dat het herinneren van dromen helemaal een uitdaging word op deze manier.

Feitjes over dromen

Wist je dat,

  • We per nacht ongeveer 1,5 tot 2 uur dromen, deze dromen zijn vaak niet aansluitend.
  • We hebben ongeveer 5 tot 7 verschillende dromen per nacht
  • Je dromen duren ongeveer 5 tot 45 minuten per keer
  • Per jaar verkeer je dus een hele maand in dromenland
  • Op een mensenleven is dit dus 6 jaar aan dromen wat neerkomt op maar liefst 150.000 dromen!

Dromenland, een interessant fenomeen

Op de vraag ‘waarom droom je’ kunnen we dus geen eenduidig antwoord geven, wel kunnen we stellen dat dromen een interessant fenomeen is wat het zeker waard is om te onderzoeken.

Wil je meer weten over slapen? Check dan hier hoe jij perfect kunt leren slapen in 7 stappen>>

Vond je dit artikel waardevol of heb je meer leuke en interessante weetjes over dromen, laat dan even een reactie achter!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *