Te vroeg wakker worden? Ontdek hier HOE dat precies zit!
Wijzeroverslapen.nl-Jouw website voor een heerlijke nachtrust!
Slaapritme 22 augustus 2017
Jens Geen reacties

Laat je niet langer leiden door Slapeloosheid, gebruik deze Simpele Tips voor een Optimale Nachtrust!

JA! Laat het mij zien!

Te vroeg wakker worden, we hebben er allemaal wel eens last van, maar wat als het structureel wordt? Dan begint het vervelend te worden. Hoe zit het eigenlijk met te vroeg wakker worden en wat kun je er tegen doen?

te vroeg wakkerOp mijn blog heb ik al gesproken over verschillende slaapproblemen. Over één slaapprobleem heb ik het nog niet gehad dus vond ik het de hoogste tijd om er een artikel over te schrijven. Het gaat hier om het slaapprobleem ‘te vroeg wakker worden’

Te vroeg wakker worden is een slaapprobleem dat enorm veel voorkomt, het kan verschillende oorzaken hebben en het kan verschillende symptomen met zich meebrengen.

Vandaag zal ik er dieper op ingaan om je te helpen meer inzicht te krijgen en er natuurlijk voor te zorgen dat jij van dit vervelende slaapprobleem afkomt.

Herkenbaar?

Ken je het? Je wordt wakker en kijkt verbaasd op de klok ‘het is nog maar 5 uur, hoe kan het dat ik al wakker ben?’ Veel mensen hebben er weleens mee te maken, te vroeg wakker worden.

Het wordt pas echt vervelend als je hier meerdere keren per week of zelfs iedere dag mee te maken hebt. Als je eenmaal wakker bent kun je vaak de slaap niet meer vatten.

Je probeert het wel maar je blijft draaien en woelen..

Voor je gevoel begin je allesbehalve uitgerust aan je dag omdat je al uren voordat je op moest staan aan de keukentafel zit. Slapen ging niet meer dus je bent maar opgestaan.

Je nieuwe ritme?

Veel mensen besluiten uiteindelijk op te staan nadat ze na enkele pogingen niet meer in slaap kunnen komen. Dit is natuurlijk erg begrijpelijk maar er schuilt een gevaar..

Je lichaam is een gewoontedier en past zich bijzonder snel aan, je kunt je wel voorstellen dat wanneer jij elke dag om 5 uur besluit op te staan, je lichaam denkt dat dit je nieuwe patroon is.

Als je lichaam eenmaal gewend is aan het ritme zul je merken dat je steeds meer moeite krijgt om door te slapen, iets wat je moet zien te voorkomen.

Straks vertel ik je meer over hoe je dit kunt voorkomen, eerst wil ik wat dieper ingaan op de oorzaken..

wakker worden

Oorzaken te vroeg wakker worden..

Maar hoe kan het eigenlijk dat je zo vroeg wakker word terwijl je nog 2 tot 3 uur kunt slapen voordat je op moet staan? Vaak liggen de oorzaken aan de oppervlakte, denk aan:

 • Belangrijke afspraak de volgende dag.
 • Hele drukke dag, er moet van alles gebeuren.
 • Spannende dag, belangrijke toets.
 • Voeden van je baby vroeg in de morgen.
 • Partner die vroeg op moet staan en jouw wakker maakt.
 • Biologische klok die van slag is.
 • Onderliggend slaapprobleem.

In de meeste gevallen is het iets onschuldigs zoals, het hebben van een belangrijke afspraak de volgende dag of een spannende dag met toetsen of een sollicitatiegesprek.

Je kunt dit vergelijken met een kind die jarig is of op vakantie gaat, je bent dan vaak zo opgewonden dat je lichaam uiterst alert is, het is de fase die je niet wilt hebben als je moet slapen.

Je slaapt namelijk erg licht en bent bij het minste of geringste wakker. Uitslapen is er al helemaal niet bij en je wordt vroeg in de ochtend wakker.

Het voordeel van oorzaken zoals, belangrijke afspraak, belangrijke toets of een drukke dag is dat het meestal maar één dag is, de volgende dag zul je al een stuk beter slapen en niet zo vroeg in de morgen wakker worden.

Dat ligt helaas anders met de andere oorzaken..

Voeden van je baby

Ouders van pasgeboren baby’s hebben hier nog wel eens last van, ze moeten op de meest vreemde tijden uit bed om hun nieuwe aanwinst te voeden, na het voeden komen ze nog maar moeilijk weer in slaap.

Vooral als er gevoed moet worden omstreeks 5 a 6 uur in de morgen, de slaap kan nog maar moeilijk gevat worden dus word er besloten om maar op te staan.

Hierin schuilt dus het gevaar dat je bio ritme zich gaat aanpassen, maar hoe kun je dat dan in dit geval voorkomen?

 • Voed om en om of om de paar dagen, wissel af zodat je lichaam geen tijd heeft om aan dit ritme te wennen.
 • Als je moet voeden probeer dat dan in een zo donker mogelijke omgeving te doen, zet NIET onnodig het licht aan.
 • Gebruik een slaapmasker, zo maak je het zo donker mogelijk voor jezelf en voorkom je dat je de wekker ‘in de gaten houd’
 • Kun je echt de slaap niet meer vatten en ben je overdag er moe? Maak dan een powernap.

baby voeden

Partner die je nachtrust verstoort

Er is niets irritanter dan een partner die extreem vroeg moet opstaan vanwege zijn werk, vaak probeert je partner nog wel zo voorzichtig mogelijk te doen maar opstaan en alles wat daarbij komt kijken maakt nou eenmaal geluid.

In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot flinke frustraties onderling. Volgens jou kan je partner echt wel rustiger doen terwijl je partner zich als een inbreker manoeuvreert en er alles aan doet om zo min mogelijk geluid te maken.

Wat kun je er tegen doen?

 • Vraag je partner om zijn of haar kleding in de badkamer aan te trekken.
 • Licht is funest, vraag of je partner zich in het donker naar de badkamer wil begeven, of met een klein beetje licht van zijn of haar telefoon.
 • Snoozen. Half Nederland doet het. Je snapt hem wel, dit is SUPER vervelend en de nummer één oorzaak van waarom je wakker wordt.

Biologische klok die van slag is

Dit is meer het gevolg van een oorzaak maar voor het geval je al in dit stadium bent, wat moet je doen om je biologische klok weer op tijd te laten lopen?

 • De kracht zit hem in de herhaling, blijf liggen totdat je er echt uit moet, als je dit blijft doen zul je merken dat je op een gegeven moment doorslaapt.
 • Kijk niet op je wekker als je wakker word.
 • Houdt zoveel mogelijk ritme aan, dus niet alleen ’s ochtends opstaan op de gewenste tijd, maar ook ’s avonds naar bed gaan op dezelfde tijd.
 • Lees deze tips om ervoor te zorgen dat alle elementen buiten het slapen zelf geen invloed hebben.

Onderliggend slaapprobleem

Maar wat als niet één van bovenstaande oorzaken het probleem lijkt te zijn? Eén nacht niet goed door kunnen slapen hoeft geen probleem te zijn, dit kan natuurlijk altijd een keer voorkomen maar wat als het al een week achter elkaar is en je herkent je niet in bovenstaande ‘problemen’?

Om erachter te komen aan welk slaapprobleem jij eventueel zou lijden is het verstandig om een arts te bezoeken, ook kun je er zelf proberen achter te komen aan de hand van deze slaaptest>>

Super Tips

Hieronder heb ik wat tips voor je op een rij gezet. Gebruik deze tips als je te vroeg wakker wordt om zo te proberen weer in slaap te vallen.

 • Moet je ’s nachts naar het toilet? Laat de lampen zoveel mogelijk uit.
 • Gebruik oordopjes als je last hebt van omgevingsgeluiden.
 • Draai je wekker om, als je wakker wordt kun je er niet naar kijken.
 • Drink geen caffeine meer in de uren voordat je gaat slapen.
 • Focus je op je ademhaling, zo denk je aan niets en val je gemakkelijk weer in slaap.
 • Focus je op je lichaam, zo voorkom je dat je aan nuttige dingen gaat denken, denken aan nuttige dingen maakt je actief.
 • Kijk vooral niet op je smartphone.

tips

Conclusie

Te vroeg wakker worden kan dus meerdere oorzaken hebben, wat het belangrijkste is, is om meteen gericht actie te ondernemen voordat jouw biologische ritme helemaal is aangepast aan het verkeerde ritme.

Het kan ook zijn dat je geen idee hebt waar het vandaan komt, probeer dan mijn bovenstaande tips uit en kijk of je verbeteringen ervaart.

Onthoud dat er niets vanzelf gebeurt, er moet een onderliggende oorzaak te vinden zijn..

Perfect slapen in 7 stappen

Ondanks dat er in Nederland weinig goede informatie is over slaapproblemen zijn er inmiddels tienduizenden mensen die weer heerlijk slapen dankzij het boek van slaapdeskundige William van der Klaauw.

De naam van zijn boek zegt het al, Perfect slapen in 7 stappen. William leert je doormiddel van 7 belangrijke stappen je nachtrust volledig terug te krijgen.

Dit boek bevat alle informatie die nodig is voor een goede nachtrust..

Gebroken nachten zijn erg slecht voor je gezondheid, hoe lang blijf jij aanmodderen?! Ontdek hier DE stap-voor-stap handleiding naar een Optimale Nachtrust!

JA, stuur mij door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *