Tandenknarsen tijdens slapen? Dit is waarom + de beste oplossing!
Wijzeroverslapen.nl-Jouw website voor een heerlijke nachtrust!
Online cursus 28 juni 2018
Jens Geen reacties

Laat je niet langer leiden door Slapeloosheid, gebruik deze Simpele Tips voor een Optimale Nachtrust!

JA! Laat het mij zien!

Last van je kaken en een pijnlijke mond bij het opstaan? Tandenknarsen is absoluut geen pretje. Maar hoe zorg je ervoor dat dit vervelende tandenknarsen stopt? Dat leg ik je precies uit in onderstaand artikel.

tandeTandenknarsen tijdens het slapen is iets wat enorm veel gebeurt. Letterlijk duizenden Nederlanders worden elke morgen wakker met een pijnlijke mond vanwege het knarsen.

Tandenknarsen word ook wel bruxisme genoemd en komt voort uit een soort zenuwtrekje. In 9 van de 10 gevallen gebeurt tandenknarsen onbewust.

Wist je trouwens dat tandenknarsen één van de meest voorkomende slaapstoornissen is? Het is een slaapstoornis die maar moeilijk onder controle te krijgen is. Hieronder vertel ik je er alles over.

Tandenknarsen

Misschien lijkt het zo op het eerste oog een redelijk onschuldig iets dat tandenknarsen. Toch is dat absoluut niet waar. Sommige mensen knarsen zo hard dat het glazuur beschadigd raakt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat sommige mensen zelfs knarsen met een gewicht van 120kg op hun tanden, je kunt je wel voorstellen dat dit je hele gebit kan slopen.

Wist je dat maar liefst een tiende van alle Nederlandse volwassenen tandenknarst? En een vijfde van de Nederlandse kinderen tandenknarst tijdens het slapen.

Bij kinderen heeft het overigens in de meeste gevallen te maken met het doorkomen van nieuwe tanden en zal het na verloop van tijd verdwijnen.

Tandenknarsen is dus niet iets wat te licht opgevat moet worden. Heb je het idee dat je, je gebit aan het slopen bent vanwege tandenknarsen? Neem dan meteen contact op met een tandarts of psycholoog.

Symptomen tandenknarsen

De meeste mensen die tandenknarsen hebben het dus zelf niet door, het is meestal de partner die opmerkt dat er getandenknarst word of de tandarts die flinke beschadigingen aan het gebit waarneemt.

Naast je partner en de tandarts zijn er ook een aantal symptomen waardoor je zelf kunt onderkennen dat je een tandenknarser bent. Denk aan de volgende symptomen:

 • Pijnklachten in de kaak
 • Hoofdpijn
 • Pijnlijk tandvlees
 • Krakende kaakgewrichten
 • Gevoelige tanden
 • Soms loszittende tanden
 • Oorpijn (vanwege het kaakgewricht)

Sommige mensen knarsen zo hard dat symptomen duidelijk merkbaar zijn terwijl anderen er helemaal niets van merken dat ze tandenknarsen tijdens hun slaap.

Waar komt het tandenknarsen tijdens je slaap vandaan?

De grote vraag blijft natuurlijk ‘waar komt het tandenknarsen tijdens je slaap vandaan?’ In de meeste gevallen ligt stress ten grondslag aan het tandenknarsen maar dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn.

Verder hebben wetenschappers en slaaponderzoekers nog geen duidelijke oorzaak weten te bepalen. Het is in ieder geval duidelijk dat het risico op knarsen hoger is als iemand boos is, zich moet concentreren of stress heeft.

Vaak zien we dat tandenknarsen tijdens slapen een combinatie is van meerdere factoren, waarbij in de meeste gevallen een psychische oorzaak ten grondslag ligt.

Het kan ook zijn dat je gebit niet helemaal goed op elkaar past als je, je mond sluit. Hierdoor schuif je ‘s nachts onbewust je kaken over elkaar heen waardoor het knarsen ontstaat.

Andere oorzaken van het tandenknarsen kunnen zijn:

In de meer extremere gevallen kunnen ziektes als Parkinson, Huntington of spierspasmen het tandenknarsen veroorzaken.

Gevolgen van het tandenknarsen

Naast het feit dat tandenknarsen de nodige gevolgen heeft voor je gebit kan tandenknarsen ook zorgen voor andere problemen. Denk aan problemen als:

 • Slaapgebrek
 • Concentratieproblemen
 • Vermoeidheid
 • Relatieproblemen
 • Tandpijn
 • Kiespijn

Vooral bedpartners hebben enorm veel last van het tandenknarsen, hun word aangeraden om oordopjes te dragen en de partner zoveel mogelijk te stimuleren om wat aan het tandenknarsen te gaan doen.

Wat moet je doen als je niet kan slapen?

Wat te doen tegen tandenknarsen?

Maar wat kun je zelf doen tegen het tandenknarsen? Als eerste is het raadzaam om een tandarts te bezoeken om de diagnose tandenknarsen te stellen. Dit kan eenvoudig door een video opname tijdens het slapen.

Als de tandarts ervan overtuigd is dat je tandenknarst gaat deze op zoek naar de juist hulpmiddelen om het tandenknarsen tegen te gaan. Natuurlijk zal het tandenknarsen niet verdwijnen door hulpmiddelen zoals een gebit maar het is een tijdelijke oplossing om je gebit niet verder kapot te maken.

Om het tandenknarsen voorgoed te stoppen is verstandig om de bron van het tandenknarsen aan te pakken. Vermoed je dat stress de reden is dat je tandenknarst? Maak dan een afspraak met een psycholoog.

Cognitieve gedragstherapie en gedragsoefeningen kunnen hierbij namelijk uitkomst bieden.

Tandenknarsen blijft een vervelend probleem omdat de oorzaak vaak moeilijk te achterhalen valt. Het is daarentegen wel zaak dat je zo snel mogelijk actie onderneemt.

Tandenknarsten bitje

Om de schade van je gebit direct te beperken is het verstandig om een speciaal tandenknars bitje aan te schaffen. Er zijn verschillende bitjes te koop en ze geven je een tijdelijke bescherming.

Naar verloop van tijd zal het bitje zijn werking verliezen omdat je het langzaam maar zeker kapot bijt. Hieronder heb ik enkele bitjes voor je op een rij gezet.

Bekijk hier de beste bitjes die je optimaal bescherming bieden>>

Een goede nachtrust is een vereiste

Ben jij een nachtelijke tandenknarser en heb je voor zover je weet geen last van stress? Dan kan het z

perfect slapen in 7 stappen

ijn dat een onderliggend slaapprobleem parten speelt.

Een goede nachtrust vermindert sowieso de kans op tandenknarsen en daarom is een goed slaapritme van onderschat belang. Twijfel je of je wel voldoende uitrust tijdens je slaap of ben je ervan op de hoogte dat je geen goede nachtrust hebt?

Bekijk dan eens ‘De 7 stappen methode‘ van William van der Klaauw. Dit boek word door veel experts gezien als ‘Het slaaphandboek’ van Nederland en heeft al duizenden mensen geholpen om beter te leren slapen.

Heb je nog vragen of opmerkingen over het tandenknarsen tijdens je slaap? Laat dan even een reactie achter onder dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *