Slapen met hooikoorts? - Wijzeroverslapen.nl- Jouw website over slapen en meer
Wijzeroverslapen.nl-Jouw website voor een heerlijke nachtrust!
Onrustig slapen 25 september 2018
Jens Geen reacties

Laat je niet langer leiden door Slapeloosheid, gebruik deze Simpele Tips voor een Optimale Nachtrust!

JA! Laat het mij zien!

Slapen met hooikoorts kan erg vervelend zijn, gelukkig zijn er een aantal oplossingen voor. In dit artikel geef ik je tips en advies over hoe je zo aangenaam mogelijk kunt slapen ondanks je hooikoorts!

slapen met hooikoortsUit diverse publicaties blijkt dat gemiddeld een op de vijf Nederlanders last heeft van hooikoorts en dus ook vaak niet goed kan slapen als het hooikoortsseizoen in volle gang is.

Hoewel de klachten van hooikoorts goed te behandelen zijn, blijft het een zeer vervelende aandoening voor veel mensen. Zeker als het van invloed is op je dagelijkse leven en je slaappatroon verstoort.

In dit artikel ga ik je exact uitleggen hoe het zit met die vervelende hooikoorts tijdens het slapen, maar nog belangrijker, ik ga je vertellen wat je er tegen kunt doen om een toch zo comfortabele nacht te hebben.

Hoe krijg je voldoende nachtrust als je hooikoorts hebt?

Een probleem waar veel mensen met hooikoorts tegenaan lopen, is dat ze ook ’s avonds en ’s nachts last hebben van hun allergie. Dit gaat vaak ten koste van hun nachtrust.

Zo kun je ’s nachts erg benauwd wakker worden, of kun je niet slapen vanwege het niezen en de pijnlijke ogen die je hebt door de hooikoorts.

Wanneer is het hooikoortsseizoen?

Het hooikoortsseizoen loopt gemiddeld van maart tot en met augustus. Het hangt af van welke pollen de allergische reactie veroorzaken en wanneer die pollen tot bloei komen.

Daarom kunnen mensen die aan hooikoorts lijden, toch op verschillende momenten meer of minder last hebben van hun allergie.

Wat is er aan hooikoorts te doen?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk tegen hooikoorts. Het is vooraf niet te zeggen of een behandeling aanslaat of niet. Feit is dat eerst moet worden onderzocht voor welke pollen je allergisch bent. Dit kan bij het allergiecentrum in het ziekenhuis of bij de huisarts, die hiervoor een bloedtest kan afnemen.

pollen

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Hooikoorts is te herkennen aan de volgende symptomen:

  •  loopneus
  •  veel niezen
  •  waterige, roodomrande ogen
  •  veel hoesten
  •  zere keel en jeukende mond
  •  jeukende neus
  • last van pijnlijke bijholtes
  • jeukende huid

Hoe herken je hooikoorts?

De bovengenoemde symptomen gaan vaak ook op als je last hebt van een beginnende verkoudheid of van een dreigend griepje. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen hooikoorts en een verkoudheid?

Verschil in opkomst van symptomen

Van hooikoorts heb je direct last zodra je bent blootgesteld aan de pollen waarvoor je allergisch bent. Als je last hebt van een verkoudheid, duurt het zo’n dag of drie voordat je begint te snotteren.

Verschil in tijd dat je last hebt

Van een gewone verkoudheid ben je vaak na een dag of drie wel af. In hardnekkige gevallen heb je misschien een week last van de symptomen. Bij hooikoorts blijf je last houden net zo lang de pollen uit de lucht zijn. Dit kan weken en soms zelfs wel maanden duren.

Wel of geen koorts

Hoewel de naam anders doet vermoeden, krijg je normaal gesproken geen koorts van hooikoorts. Bij een verkoudheid kan je wel wat verhoging ervaren. Soms slaat een verkoudheid om in iets anders, zoals een griep of een (beginnende) keelontsteking. Dan zal de koorts naar alle waarschijnlijkheid toenemen.

Er zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat je toch goed kunt slapen als je hooikoorts hebt. Hieronder vind je er zeven.

Tip 1: Kies voor een speciale antipollenhor

Net zoals je een hor voor je raam kunt zetten om te voorkomen dat er muggen je slaapkamer binnenvliegen, zo zijn er ook speciale antipollenhorren op de markt.

Deze speciale hor is gemaakt van een heel fijn gaas, dat de pollen buiten de deur houdt. Op die manier is het toch mogelijk om de slaapkamer te luchten, zonder dat je het risico loopt op het binnenwaaien van pollen.

Tip 2: Lucht vooral na een regenbui

Het luchten van je slaapkamer is erg belangrijk, maar het is minder aanlokkelijk als je weet dat er pollen binnen kunnen komen waaien die een allergische reactie veroorzaken.

Als je geen antipollenhor voor je raam hebt, is het verstandig om tijdens het hooikoortsseizoen je slaapkamer te luchten direct na een regenbui. Op die manier heb je de minste kans op pollen.

Tip 3: Was voor het slapen gaan je haren

Als je voordat je gaat slapen je haren wast, weet je zeker dat je geen pollen mee naar je bed neemt, die op het hoofdkussen belanden en de nodige irritatie veroorzaken. Soms is het ook voldoende om je haar goed uit te kammen, voordat je naar bed gaat.

Tip 4: Was je beddengoed extra vaak tijdens het hooikoortsseizoen

Het verdient de aanbeveling om toch minimaal eens per week je beddengoed te wassen als je allergie opspeelt. Heb je echt heel veel last van hooikoorts, dan kan nog een extra wasbeurt inplannen, natuurlijk ook geen kwaad.

Tip 5: Gebruik vaseline

Wrijf voor het slapengaan wat vaseline rond je neusgaten. Het idee is dat de pollen die toch de slaapkamer zijn binnengedrongen, blijven kleven in de vaseline en dus niet je neus in kunnen komen, waardoor de hoop is dat de irritatie tot een minimum beperkt blijft.

Tip 6: Wissel van slaapkamer

Het kan zijn dat je slaapkamer te dicht blijkt te liggen op de haard van de allergie, bijvoorbeeld omdat er voor het raam van je slaapkamer een grote berkenboom blijkt te staan.

Dan is het raadzaam om toch van kamer te wisselen met een andere huisgenoot, die geen hooikoorts heeft. Als het pollenseizoen over is, kun je altijd weer besluiten om terug te gaan naar je eigen slaapkamer.

Tip 7: Neem je medicatie op het juiste tijdstip in

Als je gebruikmaakt van anti-histaminemedicatie, is het van belang om je tabletten op het juiste moment in te nemen. Alleen dan geniet je van de optimale werking en kunnen de symptomen dusdanig verzwakken, dat je fatsoenlijk kunt gaan slapen. Let er dus op wanneer je klachten het ergst zijn en neem dan je medicatie in.

beste slaapmiddelen

Niet alleen hooikoorts, ook allergisch voor huisstofmijt

Mensen die last hebben van hooikoorts, zijn vaak ook erg gevoelig voor allergenen die binnenshuis voorkomen, zoals huisstofmijt. Het is dan ook erg belangrijk dat je met grote regelmaat je (slaap)kamers stofzuigt, als je last hebt van dit soort allergieën. Het vervangen van vloerbedekking met laminaat op de

slaapkamers kan iets verlichting geven, waardoor slaapproblemen als gevolg van dit soort allergieën, worden tegengegaan.

Kunnen kinderen ook last hebben van hooikoorts?

Bij kinderen en met name bij baby’s is het vaak erg lastig om erachter te komen waarom zij niet kunnen of willen slapen. Maar ook bij baby’s en kleine kinderen kan er sprake zijn van hooikoorts. Kinderen die al op jonge leeftijd last hebben van hooikoorts, hebben trouwens helaas ook meer aanleg om op latere leeftijd astma of andere gezondheidsproblemen te ontwikkelen.

Medicatie tegen hooikoorts

Er zijn verschillende soorten medicatie die je kunt innemen als je last hebt van hooikoorts. Een deel daarvan is zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij of apotheek.

Check hier het aanbod van hooikoorts medicatie op Bol.com>>>

Als je via de huisarts medicatie krijgt, kunnen dat medicijnen zijn die enkel de symptomen van hooikoorts bestrijden. Anti-histamines zijn hier een goed voorbeeld van. De huisarts schrijft soms ook wel medicatie voor die de hooikoorts daadwerkelijk zelf aanpakt. Dan heb je het over ‘allergie immunotherapie’.

Blijkt het uiteindelijk toch niet de hooikoorts te zijn die je uit je slaapt houdt? Bekijk dan mijn artikel over het beste slaaphandboek van Nederland ‘Perfect slapen in 7 stappen‘ van William van der Klaauw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *