Slapen in het vliegtuig? Dit zijn de GEHEIME ingrediënten!
Wijzeroverslapen.nl-Jouw website voor een heerlijke nachtrust!
Slaapklimaat 4 juli 2017
Jens Geen reacties

Laat je niet langer leiden door Slapeloosheid, gebruik deze Simpele Tips voor een Optimale Nachtrust!

JA! Laat het mij zien!

Wat doe je als je niet kunt slapen in het vliegtuig? Je draait en woelt, je knieën worden afgekneld, je kunt maar geen geschikte houding vinden. Lees in dit artikel wat je kunt doen om toch even lekker een uiltje te kunnen knappen.

vliegtuigSlapen in het vliegtuig is niet voor iedereen even makkelijk, waar de één na het opstijgen gelijk richting dromenland vertrekt zit een ander rusteloos voor zich uit te staren.

Je houding is niet optimaal, je hebt last van omgevingsgeluiden en in sommige gevallen word je rust bruut verstoord door de nodige turbulentie.

Nekkussentjes, slaapmiddelen, je hebt waarschijnlijk al van alles geprobeerd maar de slaap lijk je maar niet te kunnen vatten. Hoe zorg je ervoor dat je toch kunt slapen in het vliegtuig?

Slapen in het vliegtuig

De meeste mensen trekken er één keer per jaar op uit, lekker naar een warm land om eens heerlijk te genieten van hun welverdiende rust.

Miljoenen mensen kiezen ervoor om het vliegtuig te gebruiken als hun vervoersmiddel, ideaal, je gaat zitten, sluit je ogen en voor je het weet ben je op je bestemming.

Maar dat slapen, dat is voor veel mensen een probleem, hoe graag ze het ook zouden willen, het lukt maar niet. Nekkussentjes, slaappilletjes, rustgevende muziek, niets lijkt te werken.

Wat kun je er aan doen om toch even lekker een uiltje te knappen in het vliegtuig?

Gangpad of raamkant?

Als je wilt slapen in het vliegtuig is het erg belangrijk welke stoel jij kiest, laten we ervan uitgaan dat je in een vliegtuig zit waarbij je drie stoelen op een rij hebt.

De stoel naast het gangpad is natuurlijk ideaal als je onderweg naar het toilet moet, je hoeft hierdoor niet over alles en iedereen heen te klimmen.

Het tweede voordeel van een plek naast het gangpad is dat je iets meer ruimte voor je benen hebt, je kunt een stukje gangpad gebruiken om je benen neer te leggen, let wel op dat je niet het hele gangpad versperd.

Als je wilt slapen is de raamkant natuurlijk ideaal geschikt, je kunt lekker je eigen plekje creëren en je hoofd met een kussentje ertussen tegen het raam leggen.

Deze plek bied ook het meeste rust, je hebt geen last van andere mensen en kunt hier heerlijk een paar uurtjes slapen.

En inderdaad, wil je slapen in het vliegtuig? Ga dan NIET op de middelste stoel zitten, je kunt je benen niet kwijt, als degene naast je naar het toilet moet, moet hij over jou heen en je kunt je hoofd nergens neerleggen.

  • Stoel aan het gangpad, meer beenruimte
  • Stoel aan het raam, leg je hoofd tegen het raam
  • Stoel in het midden, geen voordelen

Maak je eigen kussen

Een nekkussentje is vaak niet voldoende, vooral als je bij het raam zit wil je lekker gebruik kunnen maken van alle gemakken die deze plaats te bieden heeft.

Naast de standaard nekkussentjes zijn er ook normale opblaasbare kussens, deze zijn wat mij betreft veel meer geschikt om lekker op te kunnen slapen.

Omdat ze opblaasbaar zijn nemen ze echt een minimale hoeveelheid ruimte in beslag.

Wat je ook kunt doen is je eigen kussen maken, je propt wat kleding in een kussensloop en voila, je hebt je eigen reiskussen.

  • Kies voor een opblaasbaar kussen
  • Kleding in een kussensloop

Wat moet ik met die benen!?

Benen zijn erg makkelijk, je verplaats er eenvoudig mee van A naar B, maar waar laat je ze in het vliegtuig? Waarom heb ik toch van zulke lange stelten?

Dit is zon beetje ergernis nummer één.

Helaas blijft een vliegtuigstoel een vliegtuigstoel en is het niet mogelijk languit te liggen. Wat het meest makkelijke is, is om een zacht voorwerp tussen je knieën en de stoel voor je plaatsen, duw niet te hard heen en weer tegen de stoel voor je want dat is erg vervelend.

Ik heb ook wel eens verhalen gehoord dat mensen een soort mitella fabriceren van een sjaal. Ze knopen de sjaal om hun rug zodat er een lus aan de voorzijde ontstaat, hier hangen ze hun knieën in zodat de persoon voor je geen last van jouw knieën heeft.

vliegtuig

Gebruik het inklaptafeltje

De meeste houdingen die je aan moet nemen als je wilt slapen in het vliegtuig zijn niet de meest comfortabele, zo ook de houding die je aan kunt nemen door gebruik te maken van het inklaptafeltje.

Wat je kunt doen is het tafeltje uitklappen, je legt er een tas op en vervolgens je hoofd. Zoals ik zei misschien niet één van de comfortabelste houdingen maar slapen is mogelijk.

Lekkere kleding

Het klinkt als een enorme open deur maar ik zie het nog vaak genoeg, mensen die in strakke spijkerbroeken of knellende kleding in het vliegtuig gaan zitten.

Logisch dat je dan de slaap niet kunt vatten, je zenuwen worden afgekneld en je lichaam begint te tintelen, slapen gaat zo nooit lukken.

Draag dus heerlijke ontspannen kleding, een joggingbroek of een stretch broek, hierdoor zul je merken dat het slapen een stuk eenvoudiger gaat.

Lege maag

Het is allemaal zo duur in het vliegtuig, ik wacht wel met eten tot ik op mijn bestemming ben. Herkenbaar? Toch is een lege maag funest, door een lege maag is het moeilijk om in slaap te komen.

Vind je het te duur in vliegtuig? Neem dan wat snacks zoals nootjes of koekjes van huis mee.

Check je lenzen

Heb je contactlenzen? Doe deze dan uit alvorens je het vliegtuig instapt. De lucht in het vliegtuig is erg droog en dit kan branderige en prikkende oog met zich mee brengen.

Hoe graag je ook wilt slapen, met tranende rode ogen gaat het nooit lukken.

ogen

Lees een boek

Een boek lezen geeft altijd een rustgevend effect, neem dus je favoriete boek mee in je handbagage. Lezen geeft je brein rust, je hoeft even aan helemaal niets te denken.

Hierdoor zul je ervaren dat je sneller in slaap valt en toch dat uurtje slaap kunt pakken in het vliegtuig.

Slaaptabletje

Allereerst wil ik je vertellen dat ik eigenlijk helemaal geen voorstander van slaapmedicatie ben, als je slaapproblemen hebt is dit namelijk niets meer dan een pleister op de wonden.

Maar heb je alleen moeite om te slapen in het vliegtuig dan kan zo’n pilletje eenmalig geen kwaad. Je doet er overigens wel verstandig aan om te kiezen voor een pilletje met het slaaphormoon Melatonine.

Deze pilletjes blijven het dichtst bij de natuurlijke werking van het lichaam.

Probeer en ervaar

Ondanks dat slapen in het vliegtuig zeker niet altijd makkelijk is en het nooit echt een pretje zal worden kun je het jezelf toch wat makkelijker maken met bovenstaande tips.

Het één zal beter werken, het ander wat minder, het is natuurlijk ook per persoon afhankelijk. Ik weet zeker dat je wat aan deze tips zult hebben en wens jou een prettige, ontspannen vlucht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *