Slaapproblemen bij peuters? Hoe ga je er als ouder mee om?
Wijzeroverslapen.nl-Jouw website voor een heerlijke nachtrust!
Kinderen 23 februari 2017
Jens Geen reacties

Laat je niet langer leiden door Slapeloosheid, gebruik deze Simpele Tips voor een Optimale Nachtrust!

JA! Laat het mij zien!

Slaapproblemen bij peuters komen heel veel voor, maar hoe zit dat eigenlijk? Want als ouders kun je hier veel hinder van ondervinden. Wat kun je er tegen doen? Of is het een kwestie van tijd en groeit je kind er vanzelf over heen? Laten we voorop stellen dat jouw kind echt niet de enige is […]

slaapproblemen bij peutersSlaapproblemen bij peuters komen heel veel voor, maar hoe zit dat eigenlijk? Want als ouders kun je hier veel hinder van ondervinden.

Wat kun je er tegen doen? Of is het een kwestie van tijd en groeit je kind er vanzelf over heen?

Laten we voorop stellen dat jouw kind echt niet de enige is die moeite heeft om slaap te vallen of om door te slapen.

Heel veel peuters in de leeftijd tussen de 1 en 3 jaar hebben moeite om in slaap te vallen of om door te slapen. Niet echt prettig want dit zorgt voor gebroken nachten voor jou en je kind.

Nee slaapproblemen bij peuters zijn verre van prettig, daarom wil ik je op deze pagina tekst en uitleg geven, hoe ga je er mee om?

Niet naar bed willen

Het komt maar al te vaak voor dat peuters of niet naar bed willen of na verloop van tijd weer uit bed komen, dit heeft alles te maken met het feit dat je kind helemaal nog niet klaar is om te gaan slapen.

Ineens was het tijd om te gaan slapen en je kind heeft moeite om afscheid te nemen van jou en de dag, hierdoor komt het vaak voor dat je kind telkens weer uit bed komt.

In zo’n geval is het verstandig een slaapritueel aan te houden, hierdoor bereid je, je kind goed voor op de nacht en zal het veel beter slapen.

[inbound_button font_size=”20″ color=”#4db923″ text_color=”#ffffff” icon=”” url=”/slaapproblemen-aanpakken/” width=”” target=”_self”]Zelf last van slaapproblemen?[/inbound_button]

Zorg voor regelmaat

Een peuter heeft behoefte aan regelmaat, het is dus verstandig om je kind voor te bereiden op de nacht volgens een bepaald patroon.

Zeg maar ‘dag’

Als het tijd word om naar bed te gaan vinden veel kinderen het fijn om nog even gedag te zeggen tegen de dingen die hun dierbaar zijn, vaak ben jij dit als ouder maar het kan ook zeker zijn dat je kind veel waarde hecht aan bepaald speelgoed.

Geef je kind de mogelijkheid om afscheid te nemen, let wel op dat je grenzen stelt, het moet niet de bedoeling zijn dat er tijd word gerekt.

Tandenpoetsen

Als de pyama is aangetrokken is het tijd om tanden te gaan poetsen, dit is een erg belangrijk moment, betrek je kind hier dus bij. Laat hem of haar zelf tandenpoetsen en geef complimenten als het goed is gegaan.

Verhaaltje voorlezen

Bijna alle kinderen vinden het leuk als hun een verhaaltje word voorgelezen. Het is niet alleen leuk voor je kind maar het draagt ook bij aan zijn of haar ontwikkeling, je kind leert nieuwe woordjes en waardeert het samenzijn.

Welterusten

Nadat je klaar bent met voorlezen is het tijd om te gaan slapen, vaak is dit nog even een spannend moment want de meeste peuters kunnen geen genoeg krijgen van het voorlezen.

Rond je verhaal dus op een slimme manier af en zeg dat jij gaat slapen en de mensen in het boek ook. Stop je kind lekker in en geef hem een dikke knuffel. Doe het licht uit en zeg welterusten, je kind zal denken dat je er in het donker nog bent.

Vaak word er voor gekozen om een nachtlampje aan te laten, dit is inderdaad een goed hulpmiddel voor kinderen die bang zijn in het donker.

Nachtmerries

Nachtmerries zijn een veel gehoord probleem bij peuters. Nachtmerries kunnen al ontstaan doordat je kind per ongeluk een eng gezicht heeft gezien op tv of een ‘monster’ in een tijdschrift.

Nachtmerries kunnen ook ontstaan omdat je kind teveel stress heeft gehad overdag of te weinig slaap. Als je kind bang is, is het belangrijk om hem of haar gerust te stellen. Blijf bij je kind totdat hij of zij is gekalmeerd.

Middagdutje

Peuters zijn gebaad bij een middagdutje, soms komt het voor dat je kind hier helemaal geen zin in heeft, probeer deze middagdutjes toch aan te houden en plan hem het liefst net na de lunch. Als je middagdutjes gaat overslaan word je kind ‘te vroeg’ moe met alle gevolgen van dien.

Te vroeg wakker worden

Slaapproblemen bij peuters zorgen ervoor dat lekker uitslapen als ouders er niet meer bij is, als je kind wakker word komt hij of zij vaak meteen uit bed en gaat richting jou, ze maken je wakker en willen bij je in bed liggen.

Natuurlijk is het goed om tijd door te brengen met je kind maar laat dit niet te vroeg in de ochtend zijn, spreek daarom tijden af met je kind over hoe laat ze bij je mag komen.

Slaapproblemen bij peuters? Wat te doen?

Heeft je kind moeite om in slaap te vallen of komt hij of zij steeds weer uit bed? En heb je al van alles geprobeerd maar lijkt niets te werken?

Slaapproblemen bij peuters kunnen behoorlijk vervelend zijn..

Hieronder wil ik met je bespreken welke fouten ouders heel vaak maken..

Wat een kind eigenlijk doet als het zonder duidelijke aanleiding huilt of naar je roept is aandacht te vragen. Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om je kind te laten huilen maar het is echt het beste voor hem of haar.

Als je telkens naar je kind gaat als hij huilt of om je roept beloon je hem voor zijn gedrag, als je kind dit eenmaal doorheeft zal het elke mogelijkheid aangrijpen om maar niet te hoeven slapen.

Ga er dus niet meteen naar toe maar wacht het even af, op latere leeftijd zal je kind hier dankbaar voor zijn, geloof me;-)

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat het inbouwen van een routine het beste is voor je kind als het gaat om zijn nachtrust. Op deze manier weet het precies waar het aan toe is en dit zal ten goede komen aan de nachtrust van jouw kind en jouw nachtrust.

Heb je al tijden slecht geslapen vanwege deze problemen met je kind en heb je er inmiddels chronische slapeloosheid door opgebouwd?

Geen probleem, check even het ultieme boek over ‘slapen’ van William van der Klaauw, Perfect slapen in 7 stappen en leer weer genieten van een optimale nachtrust.

Heb je nog vragen, tips of opmerkingen? Laat dan even een reactie achter!

[inbound_button font_size=”20″ color=”#35b92d” text_color=”#ffffff” icon=”” url=”/slaapproblemen-aanpakken/” width=”” target=”_self”]Zelf last van slaapproblemen?[/inbound_button]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *