Overdosis Melatonine? Hoe gevaarlijk is dat eigenlijk!?
Wijzeroverslapen.nl-Jouw website voor een heerlijke nachtrust!
Supplementen 2 juni 2018
Jens Geen reacties

Laat je niet langer leiden door Slapeloosheid, gebruik deze Simpele Tips voor een Optimale Nachtrust!

JA! Laat het mij zien!

Melatonine, één van de bekendste slaapmedicijnen, hoeveel mag je innemen en wanneer praten we over een overdosis? Loop geen risico en houdt je gewoon aan de voorgeschreven hoeveelheid, hoeveel dat is? Dat ontdek je hier

tablettenTeveel Melatonine innemen, of terwijl een overdosis Melatonine is absoluut niet goed voor je, laten we dat voorop stellen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je teveel hebt ingenomen en wat moet je dan doen?

Kunnen de gevolgen van een overdosis Melatonine je fataal worden? Of loopt het allemaal met een sisser af? Moet je meteen naar een dokter of valt het allemaal wel mee?

Mensen zien weinig kwaad in Melatonine, ook als ze er teveel van ingenomen hebben. In dit artikel ga ik je precies vertellen wat je moet doen als je denkt dat je teveel Melatonine hebt ingenomen.

Overdosis Melatonine ingenomen?

Heb je teveel Melatonine ingenomen? Was je in de veronderstelling dat je daardoor nog beter zou slapen? Helaas is dat niet zo. Sterker nog, als je teveel Melatonine hebt ingenomen kan dat juist voor nog meer problemen zorgen.

Een overdosis Melatonine zorgt er in de meeste gevallen voor dat je bio-ritme, je slaap waakritme en je carcadiaan ritme erg in de war komen.

Het moeilijke met Melatonine is dat de dosering voor iedereen anders kan zijn, het ligt er maar net aan hoe jouw lichaam op Melatonine reageert.

Ik heb het hier natuurlijk niet over grote hoeveelheden zoals hele strips in één keer. Als je iets over je normale dosering bent heengegaan kan dat vaak geen kwaad.

Melatonine kan bijwerkingen geven zoals:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Draaierig gevoel
 • Migraine
 • Slapeloosheid
 • Nachtmerries
 • Huiduitslag
 • Blaren in de mond
 • Spierkrampen
 • Tranende ogen
 • Hartkloppingen en pijn op de borst
 • Overgevoeligheid

Een hele lijst dus.. Vooral bij de klachten rondom hartkloppingen en pijn op de borst worden mensen zenuwachtig. “ik zou toch niet teveel Melatonine hebben ingenomen”

Als je dus iets teveel Melatonine hebt genomen kan dat in de meeste gevallen geen kwaad, heb je een grote dosis Melatonine ingenomen en heb je last van heftige bijwerkingen? Raadpleeg dan meteen je huisarts.

slaapproblemen tijdens de overgang

Hoeveel mg Melatonine is schadelijk?

Omdat de dosering per persoon nogal kan verschillen zijn hier nogal wat onduidelijkheden over. Hoeveel mg Melatonine is nou eigenlijk schadelijk?

De dosering voor volwassenen zit tussen de 0,1 en 5 mg per dag, de meeste mensen wordt aanbevolen om een dosering van 1-2 mg per dag aan te houden.

Als je meer slikt dan word geadviseerd kunnen er bijwerkingen optreden, toch mogen we er volgens de wetenschap vanuit gaan dat een overdosis Melatonine ons niet fataal kan worden.

Als je een keer teveel Melatonine hebt ingenomen mag je er tevens niet vanuit gaan dat dit blijvende schade met zich mee zal brengen.

Te lang Melatonine gebruiken schadelijk?

Maar hoe zit dat dan als je op de lange termijn Melatonine gebruikt? Is het dan wel schadelijk voor je gezondheid? Het word sterk afgeraden om Melatonine langer dan 3 maanden te gebruiken.

Dit komt vanwege het simpele feit dat Melatonine ervoor zorgt dat het slaaphormoon dat jij te weinig produceert, aangevuld word.

Als je langer zou doorgaan met het slikken van Melatonine kan het voorkomen dat je lichaam helemaal stopt met het aanmaken van je natuurlijk slaaphormoon, gevolg, je bent voor de rest van je leven afhankelijk van slaap supplementen.

Het schadelijk aan Melatonine op de lange termijn is dus dat je er nooit meer vanaf komt.

Kinderen en Melatonine

Mogen kinderen ook Melatonine slikken? Ja kinderen mogen ook Melatonine slikken, uiteraard word er voor kinderen wel een andere dosering voorgeschreven.

De aanbevolen hoeveelheid Melatonine voor kinderen is als volgt:

3-6 jaar: 0,1 – 0,3 mg

7-18 jaar: 0,1 – 0,5 mg

peuter

Hoe kun je Melatonine het beste gebruiken?

Er kan zoveel voorgeschreven worden, en natuurlijk moet je niet meer nemen dan de aanbevolen hoeveelheid, toch is het een kwestie van testen hoe je reageert op Melatonine.

Begin met het innemen van een kleine dosering en voer die langzaam op totdat je op het punt bent gekomen dat je heerlijk kunt slapen.

Als je merkt dat je lekker slaapt van een bepaalde dosering ga dan ook niet meer innemen. Ondanks dat Melatonine een veilig supplement is, is het natuurlijk wel een kunstmatig goedje.

Symptomen overdosis Melatonine

Maar hoe kun je merken dat je teveel Melatonine hebt genomen? Je lichaam zal anders reageren en er kunnen bijwerkingen optreden. Deze bijwerkingen vind je allemaal terug op de bijsluiter maar ik zal er een paar voor je op een rij zetten.

Mogelijk bijwerkingen van Melatonine zijn onder andere:

 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Flink duizelig
 • Hartkloppingen
 • Diarree
 • Angstig zijn
 • Nachtmerries

Mocht je, je afvragen of je dood kunt gaan van een overdosis Melatonine? Die kans is heel erg klein.

Het beste alternatief voor Melatonine

Zoals ik net al zei zijn Melatonine supplementen niet per definitie schadelijk voor je en is het voor veel mensen juist een enorm uitkomst.

Toch zou het veel beter zijn om niet afhankelijk te zijn van een slaapsupplement zoals Melatonine. Je slaapprobleem is op een natuurlijk wijze ontstaan en kan in de meeste gevallen op een natuurlijke wijze worden opgelost.

Helaas grijpen mensen te snel naar dergelijke slaaptabletten of slaap supplementen. Volgens slaapdeskundige William van der Klaauw is dit een toenemend probleem dat erg onderschat word.

Van alle slaapmiddelen die er zijn, zijn supplementen en pillen toch niet de beste oplossing.

Daarom ontwikkelde William zijn unieke 7 stappen methode, Perfect slapen in 7 stappen. Dit boek heeft inmiddels al duizenden mannen en vrouwen op een natuurlijk wijze van hun slaapproblemen af geholpen.

Wat kies jij? Een natuurlijke oplossing vanuit jezelf? Of ga je liever voor pillen?

Gebroken nachten zijn erg slecht voor je gezondheid, hoe lang blijf jij aanmodderen?! Ontdek hier DE stap-voor-stap handleiding naar een Optimale Nachtrust!

JA, stuur mij door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *