Overdag in slaap vallen? Dit is wat je zou MOETEN doen!
Wijzeroverslapen.nl-Jouw website voor een heerlijke nachtrust!
slaapproblemen 15 maart 2017
Jens Geen reacties

Laat je niet langer leiden door Slapeloosheid, gebruik deze Simpele Tips voor een Optimale Nachtrust!

JA! Laat het mij zien!

Overdag in slaap vallen is niet normaal. Ben je moe omdat je ‘s nachts niet kunt slapen of heb je last van een slaapstoornis? Lees dit artikel en ontdek waarom jij overdag moeite hebt om wakker te blijven.

overdag in slaap vallenOverdag in slaap vallen lijkt iets heel onschuldigs, toch is dat niet in alle gevallen zo. Mensen die lijden aan een bepaalde slaapstoornis kunnen zelfs in slaap vallen tijdens een vergadering of een verjaardag.

Als je daar in slaap valt word je op zijn minst raar aan gekeken. Het word niet geaccepteerd als je tijdens deze bijeenkomsten wegdommelt, maar wat kun je er aan doen? Het lijkt je te overkomen.

Overmatige slaperigheid overdag kan meerdere oorzaken hebben, hieronder wil ik ze met je bespreken. Want heb je te maken met een slaapstoornis of heb je gewoon moeite om je slaapritme te vinden waardoor je overdag moe bent?

Overdag in slaap vallen omdat je ‘s nachts niet goed slaapt?

Zoals ik al zei kan overdag in slaap vallen meerdere oorzaken hebben, als eerste wil ik de meest onschuldige met je bespreken, het in slaap vallen omdat je ‘s nachts niet goed slaapt.

Niet kunnen slapen overkomt iedereen wel eens een keer, maar wat als het structureel word met als gevolg dat je overdag in slaap valt?

Dan is het tijd om actie te ondernemen. Want buiten het feit dat je overdag moe bent heeft het zijn geestelijke en lichamelijke weerslag op je.

Zo kun je last krijgen van concentratieproblemen, je immuun systeem gaat minder functioneren en je kunt er behoorlijk chagrijnig door raken.

Het klinkt misschien voor de hand liggend maar de oplossing van dit probleem is simpel, zorg dat je voldoende slaap pakt gedurende de nacht.

Maar dat is nou juist het probleem hoor ik je denken, je hebt moeite om in slaap te vallen of word iedere keer wakker met als gevolg.. gebroken nachten.

Hieronder wil ik enkele redenen met je bespreken waardoor jij niet goed slaapt.

Check dit informatieve artikel over je Slaap-Waakritme>>

Te veel piekeren

Veel gehoorde klacht, mensen liggen op bed, komen tot rust en vervolgens begint het piekeren, je denkt aan van alles wat er zich die dag heeft afgespeeld, wat begint met normaal denken slaat al gauw om in piekeren. Lees in dit artikel wat je daar tegen kunt doen.

Alcohol en koffie

Te veel inname van koffie zorgt ervoor dat je niet kunt slapen, de caffeine activeert je brein en dat is nu juist wat je niet wilt als je moeite hebt om in slaap te komen. Het structureel gebruik van alcohol heeft een negatief effect op je slaapritme, een glaasje kan geen kwaad maar hou het hier bij en drink niet elke dag.

koffie

Slaapkamer

Een ideale slaapomgeving is erg belangrijk als je slaapproblemen heb, verduister het zoveel mogelijk, zet geen verwarming aan, smartphones de slaapkamer uit en vervang het kijken van tv voor het lezen van een boek.

Snurkende partner

Een snurkende partner is zeer vervelend, je word er iedere keer wakker door en het zorgt voor een verstoord slaapritme, Lees dit artikel voor tips voor jou en je partner

Geen regelmaat

Voor je lichaam is het erg belangrijk dat je leeft met enige regelmaat. Je lichaam vind het prettig als je elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat en ‘s ochtends rond dezelfde tijd opstaat. Werk je in ploegen en heb je geen regelmaat kan dit de oorzaak zijn van je slaapproblemen, lees er meer over in dit artikel

Oplossing: Word wijzer over slapen!

Overdag in slaap vallen hoeft dus zeker niet in alle gevallen een slaapstoornis te zijn, er zijn heel veel mensen in Nederland die last hebben van slaapproblemen en overdag in slaap vallen door bovenstaande oorzaken.

Om er vanaf te komen is het belangrijk dat je op zoek gaat naar waar je slaapproblemen precies vandaan komen, zoek naar de bron en bestrijd het daar.

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze slaapmedicatie gebruiken, ik kan me voorstellen dat je liever slaapmedicatie gebruikt en doorslaapt dan dat je halve nachten wakker ligt, toch is het niet de oplossing.

Het is als dweilen met de kraan open, je raakt gewend aan de medicatie en je hebt steeds meer nodig om je slaapproblemen te onderdrukken, want dat is wat je doet, je onderdrukt het, je lost het niet op.

Daarom is mijn advies: Word wijzer over slapen. Leer meer over hoe slapen precies werkt en waarom jij niet in slaap valt, welke hormonen spelen een rol bij het slapen? Hoe werkt je biologische klok precies? En nog veel meer..

Slaapstoornissen

Het tweede wat ik op deze pagina met je wil bespreken is het overdag in slaap vallen door slaapstoornissen. Want slaap jij ‘s nachts goed door en heb je helemaal geen problemen om in slaap te vallen?

Dan heb je in de meeste gevallen te maken met een slaapstoornis, maar welke slaapstoornis en wat kun je er aan doen?

Er zijn verschillende soorten slaapstoornissen die verband houden met het overdag in slaap vallen.

Narcolepsie

Narcolepsie is een slaapstoornis waarbij je overdag last kun krijgen van slaapaanvallen, ook kan het leiden tot het verslappen van spieren bij emoties.

Zo’n beetje alle mensen die lijden aan narcolepsie hebben moeiten om wakker te blijven overdag. Ze krijgen veel te maken met slaapaanvallen. Deze aanvallen duren gemiddeld 10 tot 30 minuten.

Slaapaanvallen gebeuren meestal op rustige, saaie momenten zoals bijvoorbeeld tijdens een lezing, spreekbeurt, het autorijden of het zitten in de wachtkamer bij de tandarts.

Kataplexie

De meeste mensen met narcolepsie hebben ook last van kataplexie, bij kataplexie verslappen al je spieren bij het uitten van emotie, denk aan, schrikken,bang zijn,woede of blijdschap. Deze spierverslapping duurt gemiddeld 30 seconden.

Slaapparalyse

Slaapparalyse of beter gezegd slaapverlamming komt bij een gedeelte van de mensen met narcolepsie voor, een slaapverlamming houd in dat je geest wakker is maar je lichaam nog slaapt.

Je neemt alles waar wat er om je heen gebeurt maar je kunt je niet bewegen. Dit word vaak als beangstigend ervaren.

Hallucinatie

Ongeveer een kwart van de mensen die aan narcolepsie lijden krijgen ook te maken met hallucinaties, vaak bij het inslapen maar in sommige gevallen ook overdag. Dit kun je vergelijken met dromen terwijl je wakker bent.

Je ziet dingen om je heen die er niet zijn maar toch levensecht lijken. Ook dit kan behoorlijk beangstigend zijn.

Wat kun je doen tegen Narcolepsie?

Op dit moment is er nog geen behandeling die narcolepsie volledig kan genezen. Wel kun je de klachten aanzienlijk verminderen door het gebruik van medicatie.

Een goed slaapritme is sowieso van erg groot belang als je lijd aan narcolepsie. Door een goed slaapritme aan te houden kun je de klachten beperken.

Denk je dat je lijd aan narcolepsie maar is de diagnose nog niet gesteld? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Lijd je zelf aan deze slaapstoornis en wil je, je ervaringen delen of heb je gewoon een vraag? Laat dan even een reactie achter.

Gebroken nachten zijn erg slecht voor je gezondheid, hoe lang blijf jij aanmodderen?! Ontdek hier DE stap-voor-stap handleiding naar een Optimale Nachtrust!

JA, stuur mij door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *