Onrustig slapen? Kies vanaf vandaag voor een optimale nachtrust!
Wijzeroverslapen.nl-Jouw website voor een heerlijke nachtrust!
Onrustig slapen 5 februari 2017
Jens Geen reacties

Laat je niet langer leiden door Slapeloosheid, gebruik deze Simpele Tips voor een Optimale Nachtrust!

JA! Laat het mij zien!

Onrustig slapen is iets waar echt heel veel mensen last van hebben. Meestal gaat het om, het niet goed kunnen doorslapen, het niet in slaap kunnen komen en het niet uit bed kunnen komen in de morgen. Wist je trouwens dat éénderde van de volwassenen in Nederland onrustig slaapt? We kunnen dus stellen dat het […]

onrustig slapenOnrustig slapen is iets waar echt heel veel mensen last van hebben. Meestal gaat het om, het niet goed kunnen doorslapen, het niet in slaap kunnen komen en het niet uit bed kunnen komen in de morgen.

Wist je trouwens dat éénderde van de volwassenen in Nederland onrustig slaapt? We kunnen dus stellen dat het een groot probleem is en dat het tijd word om er iets aan te doen.

Want wil jij de rest van je leven last blijven houden van die gebroken nachten? Of elke ochtend moe wakker worden en maar zien hoe je de dag doorkomt? Nee toch?! Het is nu tijd voor actie!

Help! Ik val..

Ken je het wel? Je ligt in bed en bent net in slaap gevallen, opeens schrik je wakker omdat het lijkt of je ergens vanaf valt, met een schokkende beweging steek je, je armen of benen uit.

Het gevoel dat je ergens vanaf valt tijdens je slaap wat dan een schok teweeg brengt heet een hypnagoge schok. Het komt vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen en dat heeft te maken met het feit dat kinderen sneller in slaap vallen.

De oorzaak van deze hypnagoge schok heeft te maken met je hersenactiviteit, als we in slaap vallen verslappen onze spieren en word ons bewustzijn steeds minder. In sommige gevallen maken onze hersenen een inschattingsfout.

Ze registreren een val waardoor je armen en benen aanspannen om deze zogenaamde val op te vangen. Je hartslag schiet omhoog en je schrikt wakker. Het is voornamelijk voor de bedpartner een irritante gewaarwording.

Tandenknarsen in je slaap

Als we het hebben over onrustig slapen komt ook tandenknarsen tijdens de slaap vaak ter spraken. Tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd is het over elkaar schuiven van de boven en de onderkaak waardoor een knarsend geluid ontstaat.

Tandenknarsen tijdens je slaap gebeurt onbewust, het kan bij iedereen voorkomen maar we zien het, het vaakst bij kinderen en mensen die veel spanningen ervaren.

Het vervelende van tandenknarsen is dat het voor flinke kaakpijn en/of hoofdpijn kan zorgen, niet zo gek natuurlijk. Maar wat kun je doen tegen tandenknarsen?

Als jij tandenknarst zonder duidelijke reden is het aan te raden om een speciaal bitje aan te laten meten. Dit bitje zorgt ervoor dat tandenknarsen niet meer mogelijk is. Je tandarts kan je verder helpen met zo’n bitje.

Slaapwandelen

Ook dit is geen vreemd verschijnsel bij het onrustig slapen. Slaapwandelen. Waarom slaapwandelen we? Grappig om te vermelden is dat de ware oorzaak van slaapwandelen niet bekend is.

Wel weten we dat het te maken heeft met de wisselwerking tussen slapen en waken. Slaapwandelen komt vaker voor bij kinderen dan volwassenen.

onrustig slapen veel bewegenSlaapwandelen is erfelijk, ook mensen die als kind vaak hebben geslaapwandeld zijn er op later leeftijd vatbaarder voor. Tijdens het slaapwandelen kun je activiteiten ondernemen zoals rondlopen,aankleden of zelfs in het meest extreme geval een auto besturen.

Dat je een slaapwandelaar nooit wakker moet maken is een fabel, wel is het verstandig een slaapwandelaar rustig naar zijn of haar bed te begeleiden waar vervolgens rustig verder geslapen kan worden.

Praten tijdens je slaap

Praten in je slaap kunnen we ook scharen tot het hoofdstuk ‘onrustig slapen’ Waarom praat je in je slaap? De oorzaak kan te maken hebben met depressie, het gebruik van alcohol, tekort aan slaap of een slaapaandoening.

Het zijn vaak onsamenhangende zinnen of gebrabbel, dit heeft te maken met de slaapfase waarin je, je bevind. Iemand die praat in zijn slaap kan van allerlei onzinnige dingen zeggen en weet hier de volgende dag niets meer van.

Het is dus ook niet nodig om iemand hiermee te confronteren, want het berust niet op de werkelijkheid. Mensen die praten in hun slaap kunnen zich hiervoor schamen, hierdoor kan angst om te gaan slapen ontstaan, vooral als je bij iemand logeert.

Nachtelijke paniekaanvallen

Iet wat minder voorkomt maar toch aandacht vereist zijn nachtelijke paniekaanvallen. Paniekaanvallen tijdens je slaap worden ook wel ‘Pavor Nocturnes’ genoemd.

Vaak gaat degene die een paniekaanval krijgt rechtop zitten en geeft een keiharde gil, soms gaat dit gepaard met schoppen en slaan. Wijd openstaande ogen en een verhoogde hartslag zijn tevens kenmerken van iemand die een paniekaanval heeft.

Nachtelijke paniekaanvallen komen meer voor bij kinderen dan bij volwassenen. Meestal groeien kinderen hier vanzelf overheen en is behandeling niet nodig, voor volwassenen is het raadzaam een huisarts te bezoeken.

Als je kind last heeft van deze paniekaanvallen heb ik hieronder een aantal tips voor je:

  • Blijf ten alle tijde rustig en zorg ervoor dat je het kind niet laat schrikken
  • Probeer het kind niet wakker te maken
  • Blijf je kind in de gaten houden om de veiligheid te garanderen
  • Blijf in ieder geval bij je kind in de buurt totdat het weer verder slaapt.

Niet kunnen doorslapen

Niet kunnen doorslapen is een erg groot probleem als we het hebben over onrustig slapen. In Nederland zijn er heel veel mensen die hier last van hebben.

Je bent heerlijk in slaap gevallen maar na een tijdje schrik je weer wakker. Misschien moet je plassen of heb je last van een snurkende partner..

Het probleem zit hem in het volgende, wanneer dit jou vaker overkomt ga je er angst tegen opbouwen. Je schrikt wakker en je denkt bij jezelf ‘Oh nee he.. toch niet weer uren wakker liggen’ je begint te piekeren en te malen met als gevolg dat je inderdaad niet meer in slaap kunt komen.

Hieronder een lijst met veel voorkomende oorzaken van niet kunnen doorslapen:

  • Vaak plassen
  • Snurkende partner
  • Zorgen en stress
  • Je hebt het warm waardoor je niet meer kunt slapen
  • Je bent bang, je denkt dat je iets hoort.
  • Enge droom

Wellicht herken jij je in één van bovenstaande oorzaken. Wat je het beste kunt doen tegen het probleem van niet kunnen doorslapen is als eerste te onderzoeken waar de oorzaak ligt.

Heb je bijvoorbeeld last van zorgen of stress waardoor je steeds wakker word? Het klinkt als een open deur maar dan moet je als eerste zorgen dat je stress en zorgen minder worden.. Hoe je dat doet? Check dit even>>

Onrustig slapen

We kunnen dus stellen dat er veel oorzaken zijn waarom mensen onrustig slapen, vaak denken mensen dat er niets aan te doen is en dat ze hun hele leven rond moeten blijven lopen met deze problemen.

Dat is absoluut niet waar, er zijn altijd oplossingen te vinden. Helaas word het probleem vaak niet bij de bron aangepakt, en dat is waar het mis gaat.

William van der Klaauw realiseerde zich dat en daarom heeft hij het boek ‘Perfect slapen in 7 stappen‘ geschreven. Dit boek geeft je allerlei verassende maar eenvoudige inzichten over hoe je jouw nachtrust terugkrijgt.

Alleen gericht op natuurlijke oplossingen en het verdiepen in, hoe slapen nou eigenlijk werkt, wist William met zijn boek duizenden mensen weer heerlijk in dromenland te krijgen.

 

[inbound_button font_size=”20″ color=”#42b934″ text_color=”#ffffff” icon=”arrow-circle-o-right” url=”https://wijzeroverslapen.nl/slaapproblemen-aanpakken/” width=”” target=”_self”]Check het hier[/inbound_button]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *