Goed presteren na een slechte nacht? Dit is precies hoe je het doet!
Wijzeroverslapen.nl-Jouw website voor een heerlijke nachtrust!
slaapproblemen 12 november 2018
Jens Geen reacties

Laat je niet langer leiden door Slapeloosheid, gebruik deze Simpele Tips voor een Optimale Nachtrust!

JA! Laat het mij zien!

Niet goed geslapen? En staat er wat belangrijks op het programma vandaag? Hoe vervelend is dat.. Hoe kun je toch goed presteren na een slechte nacht? In dit artikel vertel ik je exact hoe

goed presteren na een slechte nachtIedereen maakt wel een eens een nacht mee waarin je nauwelijks slaapt; goed presteren na een slechte nacht is gelukkig voor vrijwel iedereen mogelijk. Dat blijkt wel weer wanneer je kijkt naar bijvoorbeeld ouders van een jong kind.

De eerste jaren met een kind kunnen je opbreken doordat je in de nacht nauwelijks aan je slaap toe komt. Toch is het op den duur mogelijk om ook na een lange periode gebroken nachten overdag redelijk te presteren.

Hoe je dat voor elkaar kan krijgen hebben we voor je nagezocht. We informeerden bij artsen die hier onderzoek naar hebben gedaan maar ook bij mensen die lange tijd slecht slapen. Men kwam met de onderstaande adviezen.

Goed presteren na een slechte nacht..

Goed presteren na een slechte nacht lijkt vrijwel onmogelijk. Je kunt je niet goed concentreren, je voelt je traag en je wilt eigenlijk maar één ding, terug je bed in.

Maar wat als dat niet mogelijk is? Wat als je wel moet presteren? Er zijn een aantal methodes om je te helpen toch goed te presteren na een slechte nacht. Hieronder heb ik de meest krachtige tips voor je op een rij gezet.

Zoek het daglicht op

Na een slechte nacht is wellicht je eerste gedachte om even in een verduisterde ruimte te gaan zitten om tot je zinnen te komen. Feit is dat dit iets is wat juist averechts werkt.

Wat je dan bemerkt is dat jouw lichaam in een soort slaapstand wil gaan terwijl daar eigenlijk geen gelegenheid voor is. Daglicht is een bron van vitamine D die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.

Het is dan ook verstandig om ondanks je vermoeidheid een poos buiten te zitten of wandelen. Bij voorkeur buiten in de zon als die schijnt. Let er dan wel op dat je niet je ogen sluit; dit werkt juist averechts aangezien je lijf dan in de slaapstand zal gaan.

beter leren slapen

Vermijd een powernap

Veel gezondheidsgoeroes zweren bij een powernap. Het is een korte periode van slaap midden op de dag. Je kan er na zo’n powernap weer helemaal tegenaan.

Wat men jou echter niet vertelt is dat een dergelijke powernap alleen geschikt is wanneer je een goede nachtrust hebt gehad. Het is een oplossing om de vermoeidheid midden op de dag even op te vangen.

Een powernap terwijl je een heel slechte nacht hebt gehad kan echter averechts werken. Je raakt niet alleen in een heel lichte slaap, maar bereikt de REM slaap. Dit is de slaap waarin je droomt.

Je raakt in een steeds diepere slaap waardoor het heel lastig weer wakker worden is. Wanneer je dan wakker wordt zal je zien dat het zomaar een heel uur, of langer, later is. Je wordt niet uitgerust maar juist slaapdronken wakker.

Dat heeft zeker een negatieve invloed op jouw prestaties van die dag. Je hersenen zijn niet meer in staat om goed te functioneren. Een powernap is dan ook een slecht idee wanneer je slecht geslapen hebt.

Waarschuw je omgeving

Heb je een nacht slecht geslapen dan is het waarschijnlijk zo dat je die dag wat minder goed zal functioneren. Is dat zo, waarschuw dan je omgeving. Collega’s zullen van jou niet verwachten dat je een topprestatie zal leveren.

Met een beetje geluk zullen zijn dingen doen in jouw plaats die een risico opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het bedienen van een gevaarlijke machine of autorijden.

Door riskante situaties te voorkomen op deze manier kom jij, ook na een slechte nacht, heelhuids je dag door. Komt er een periode aan met meerdere slechte nachten, dan is het goed om verdere maatregelen te nemen.

jetlag voorkomen

Vraag tijdelijk om andere werkzaamheden

Werk jij met gevaarlijke machines, houd er dan rekening mee dat jouw reactievermogen door een slechte nachtrust behoorlijk zal verminderen.

Wanneer je voor een langere tijd slecht zal slapen, bijvoorbeeld door de geboorte van een kind of ziekte van een gezinslid is het zaak dat je vraagt om andere werkzaamheden.

Vraag om werk wat je kan verrichten waarbij het minder kwaad kan dat je tijdelijk wat minder scherp bent. Ook zaken als autorijden kan je maar beter vermijden als dat mogelijk is. Neem een poos het openbaar vervoer of vraag aan een collega of je kan carpoolen om op je werk te komen.

Let it go, let it go

Natuurlijk kan jij je enorm druk maken over het feit dat je een nacht slecht hebt geslapen. Met een beetje pech ga jij voor jezelf helemaal analyseren waarom je toch een slechte nacht hebt gehad.

Alle mogelijke redenen passeren de revue. Het advies van ‘ervaringsdeskundigen’ is: niet doen. Een nacht waarin je slecht slaapt hebben we allemaal wel eens. Goed presteren na een slechte nacht zal er gewoon niet altijd in zitten.

Een nacht waarin je half wakker ligt is niet vreemd. Maak er voor jezelf geen halszaak van. Wanneer jij het van je af weet te zetten en de rest van de dag op halve kracht doorkomt heb je vervolgens vast een betere nachtrust. Niet malen, niet tobben maar gewoon doorgaan.

Stel je prioriteiten

Heb jij de dag na een slechte nachtrust een volle agenda, kijk dan of je een paar zaken uit je agenda kan schrappen. Natuurlijk, vergaderingen zijn heel belangrijk, maar zaken als boodschappen doen kunnen waarschijnlijk de volgende dag ook wel.

Het is dan ook goed om je prioriteiten te stellen wanneer je een minder goede nacht hebt gehad. Kijk vooraf wat echt belangrijk is en focus je daarop.

Zaken die de volgende dag ook kunnen stel je gewoon een dagje uit. Nu zijn er natuurlijk genoeg professionals die je zullen zeggen dat je zaken niet moet uitstellen, maar nood breekt wetten.

De dingen die je wel doet kan je maar beter goed doen. Zaken die echt belangrijk zijn voer je dan ook zo goed en volledig mogelijk uit. Van een keer te laat boodschappen doen of andere soortgelijke activiteiten is nog nooit iemand dood gegaan.

perfect slapen in 7 stappen ervaringen

Word geen koffie-junk

Het is heel verleidelijk wanneer je een slechte nacht hebt gehad. Je begint de dag met een flinke shot sterke zwarte koffie en op die manier kom jij verder de dag door.

Waar je echter niet aan denkt is dat je op deze manier leeft op energie pieken. Natuurlijk heb je na een flinke dosis cafeïne opeens een hoop energie. Dat wordt echter na een paar minuten alweer gevolgd door een dip.

Je hebt dus maar heel kort energie waardoor je de hele dag rondom de koffie machine blijft hangen. Niet zo goed voor jouw productiviteit. Dat zelfde geldt trouwens ook voor de energiedrankjes die je overal kan kopen.

De energie die je krijgt duurt maar even. Na een halfuurtje ben je vermoeider dan toen jij een energiedrankje nam. Pas dus op met de inname van grote hoeveelheden suiker en cafeïne na een doorwaakte nacht.

Tafel niet te zwaar

Heb je slecht geslapen, dan kan het zomaar zijn dat jij je troost gaat zoeken in veel en zwaar eten. Let op: dit is de manier bij uitstek om nog een keer een slechte nacht erbij te krijgen.

Door goed te ontbijten in de ochtend, een warme maaltijd als lunch te nemen en niet te zwaar te dineren slaap je de nacht erop beter. Neem ook geen alcoholische drank in de avond.

Het klinkt alsof je een ‘slaapmutsje’ neemt, maar in werkelijkheid houd jij dan jezelf flink uit je slaap. Niet doen dus. Eén doorwaakte nacht hoeft dan geen heel groot drama te zijn; wanneer jij door eigen toedoen een langere tijd slecht slaapt is het wel schadelijk.

Slaap je vaker slecht?

Slaap je vaker slecht en heb je geen idee hoe dat kan? Word je vaak gebroken wakker en wil je ontdekken wat de onderliggende oorzaak daarvan is?

Bekijk dan het populaire boek ‘Perfect slapen in 7 stappen‘ van slaapdeskundige William van der Klaauw.

Gebroken nachten zijn erg slecht voor je gezondheid, hoe lang blijf jij aanmodderen?! Ontdek hier DE stap-voor-stap handleiding naar een Optimale Nachtrust!

JA, stuur mij door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *