Gapen lijkt vaak onschuldig MAAR in sommige gevallen niet..
Wijzeroverslapen.nl-Jouw website voor een heerlijke nachtrust!
Moe wakker worden 8 augustus 2017
Jens Geen reacties

Laat je niet langer leiden door Slapeloosheid, gebruik deze Simpele Tips voor een Optimale Nachtrust!

JA! Laat het mij zien!

Als je er beter over nadenkt is gapen een vreemd verschijnsel, de meeste mensen denken dat het alleen maar komt omdat je moe bent, dat is niet helemaal waar, gapen kan verschillende oorzaken hebben.

gapenGapen, we weten er niet heel veel van, wat we wel weten is dat gapen erg aanstekelijk werkt, als iemand gaapt is de kans groot dat je zelf ook gaat gapen.

Maar wat is er eigenlijk allemaal bekend over gapen? Wat is er onderzocht en wat zijn de uitkomsten? Gapen heeft in ieder geval niet in alle gevallen te maken met vermoeidheid.

Er zijn tal van gevallen bekend waarbij een onderliggende aandoening de boosdoener was, op deze pagina bespreek ik alles wat je moet weten over dat vreemde verschijnsel, gapen.

Veel gapen

Veel gapen kan erg vervelend zijn, vooral als je in een vergadering zit of naar iemand luistert, het kan de persoon die spreekt het idee geven dat zijn of haar verhaal niet interessant is.

Maar wat als je niet precies weet wat de oorzaak is? Vaak gapen mensen als ze vermoeid zijn, langer zijn opgebleven of langer hebben doorgeslapen dan ze normaal doen.

Maar wat als je gewoon op tijd naar bed bent gegaan en ook op dezelfde tijd bent opgestaan? Dan kan overmatig gapen zorgen voor bezorgdheid.

Julia had veel last van overmatig gapen, ze had geen idee wat de onderliggende oorzaak was en maakte zich er best druk om. Nu weet ze dat ze te hoog in haar stresshormoon Cortisol zat.

dit had ik veel eerder moeten weten, het had me een hoop vermoeide dagen kunnen schelen. Ben erg blij dat ik van het overmatige gapen en de vermoeidheid af ben, aldus Julia.

Dankzij Deze 7-Stappen Methode Wist Julia Haar Probleem Te Onderkennen En Bij De Horens Te Vatten>>

Verschillende factoren

Veel gapen kan dus te maken hebben met veel verschillende factoren waarbij vermoeidheid en slapeloosheid de meest voor de hand liggende factor is.

Maar ook kan gapen een teken zijn van een onderliggende slaapaandoening zoals slaapapneu, slaapapneu kenmerkt zich naast concentratieproblemen en en slaperigheid ook door overmatig gapen.

Maar ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan aanleiding zijn tot vermoeidheid en gapen, vermoed je dat het door je medicijnen komt? Lees eerst de bijsluiter en overleg met je huisarts.

Overmatig gapen kan dus naast vermoeidheid ook ontstaan uit:

 • Een onderliggende slaapaandoening zoals slaapapneu
 • Het gebruik van bepaalde medicijnen

Ernstige aandoeningen

Overmatig gapen kan ook voortkomen uit een ernstige onderliggende aandoening, maak je niet meteen bezorgt want in de meeste gevallen is overmatig gapen niet het eerste symptoom wat naar boven komt bij deze aandoeningen, maar er moet wel rekening mee gehouden worden.

De volgende aandoeningen kunnen gekenmerkt worden door overmatig gapen:

 • Multiple Sclerose (MS)
 • Progressieve Supranucleair Parese (PSP, dit is een zeldzame hersenziekte)
 • Epilepsie
 • Hersentumor
 • Hersenontsteking
 • Bloeding rond aorta
 • Dreigende hartaanval

Zoals ik net al zei, maak je niet meteen bezorgt, vaak is het symptoom ‘gapen’ zeker niet het enige symptoom en ook niet het eerste.

Maar heb jij meerdere symptomen die wijzen op één van bovenstaande aandoeningen dan is het zeker iets om rekening mee te houden, en bij twijfel, raadpleeg meteen een arts.

man gaapt

Leef jij wel gezond?

Werk je in ploegendienst of slaap je vaak onregelmatig? Dan is gapen goed te verklaren, je lichaam is nou eenmaal een gewoontedier en dat word door onregelmatig slapen flink verstoord.

Je bent moe op tijden dat je moet werken en je kunt niet of niet goed slapen als je op bed ligt, overmatig gapen zal in dit geval heel veel voorkomen.

We weten dat werken in ploegendienst of onregelmatig slapen niet goed voor ons is maar omdat we nou niet altijd onze baan maar zo kunnen opzeggen is het van belang dat je:

 • Zo regelmatig mogelijk slaapt (Elke dag op dezelfde tijd naar bed en op dezelfde tijd opstaan)
 • Gezond eet
 • Veel beweegt
 • Caffeine zoveel mogelijk vermijden, in ieder geval 3 uur voordat je gaat slapen geen caffeine houdende dranken nuttigen.

Leuke weetjes

Er zijn verschillende studies gedaan naar het ‘gaapgedrag’ van mensen, want zijn er nog meer redenen en oorzaken dat mensen gapen? Hieronder zie je de oorzaken en redenen op een rijtje:

Verveling

Gapen lijkt verband te houden met verveling en situaties waarin we onvoldoende worden uitgedaagd, het blijkt dat wanneer we ons vervelen of niet uitgedaagd voelen we maar liefst tot 70% meer gapen

Gapen koelt de hersenen

Toen ik dit voor het eerst las dacht ik dat het een grap was, er zijn echter verschillende studies die dit feit ondersteunen, met een test waarbij er een koel voorwerp tegen het hoofd van een proefpersoon werd gehouden bleek dat deze bijna niet meer gaapte.

Gapen voor extra lucht in de longen?

Dat gapen voor extra lucht in de longen zorgt voor door veel mensen geloofd, helaas voor hun, want dit is niet waar, gapen zorgt er alleen voor dat je longen zich uitstrekken maar het zorgt niet voor extra lucht.

Conclusie

Er zijn dus tal van theorieën over gapen maar echt éénduidig antwoord word er niet op gegeven, daarom stel ik voor dat we het bij de feiten houden.

Wat we in ieder geval zeker weten is dat gapen verband houd met vermoeidheid, een verstoorde biologische klok, verveling of een onderliggende aandoening.

Bij twijfel adviseer ik je met klem om altijd een arts te raadplegen maar in de meeste gevallen krijgt u een geruststellend antwoord.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Stel ze gerust onder dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *