Daglichtlamp gebruiken? De 4 BESTE lampen van 2020!
Wijzeroverslapen.nl-Jouw website voor een heerlijke nachtrust!
Onrustig slapen 5 september 2017
Jens Geen reacties

Laat je niet langer leiden door Slapeloosheid, gebruik deze Simpele Tips voor een Optimale Nachtrust!

JA! Laat het mij zien!

Heb jij in de winter last van een neerslachtige stemming? Word jij vermoeid wakker en voel je, je futloos? Dan kan een daglichtlamp uitkomst bieden, in dit artikel lees je alles wat je moet weten over de daglichtlamp..

moeEen daglichtlamp is voor veel mensen een ware uitkomst tijdens de donkere wintermaanden, je krijgt het gevoel alsof het midden in de zomer is.

Het resultaat van een daglichtlamp is dat je er meer energie van krijgt, een betere stemming en een betere nachtrust, kortom, de daglichtlamp lijkt alleen maar voordelen met zich mee te brengen.

In dit artikel wil ik je alles vertellen over daglichtlampen, hoe werkt het? Waar moet je op letten bij aanschaf en wat zijn de beste daglichtlampen?

Hoe werkt een Daglichtlamp?

Laat ik je eerst eens vertellen hoe een daglichtlamp precies werkt. Een daglichtlamp straalt een enorme hoeveelheid lichteenheden uit, uitgedrukt in ‘Lux’.

De meeste daglichtlampen stralen rondt de 10.000 lux uit op een afstand van ongeveer 10 cm. Je lichaam zal het heldere licht opnemen en compenseren met het gebrek aan zonlicht.

Over het algemeen wordt gesteld dat je, afhankelijk van de lichtsterkte en de duur van de therapie, binnen twee weken aanzienlijk minder last zult hebben van energietekort en een depressieve stemming.

Onderzoek heeft uitgewezen dat lichttherapie een gunstig effect heeft op je stemming en nachtrust, het is overigens wel van belang dat het kunstlicht op je netvlies terecht komt, je ogen dus niet dicht doen.

De kracht van een daglichtlamp

Er zijn sommige mensen die beweren dat licht, naast eten en drinken, één van de eerste levensbehoeftes is. Ik ben het daar absoluut mee eens, zonder licht zouden we in feite niet kunnen leven.

We gebruiken licht om ons voort te bewegen en om ons te oriënteren, maar wat dacht je van je lichaamsprocessen? Zonder licht zou je lichaam helemaal in de war raken en een dag/nacht ritme is verleden tijd, dit kan voor enorm veel complicaties zorgen.

Een daglichtlamp kan bij een tekort aan natuurlijk licht dus een waardevolle toevoeging zijn in je huis, maar wat is de kracht van een daglichtlamp ten opzicht van natuurlijk licht?

kracht van de zon

Natuurlijk licht vs. Daglichtlamp

Daar kan ik erg kort over zijn, natuurlijk licht is in de meeste gevallen krachtiger dan een daglichtlamp. De eenheid van licht is ‘Lux’ een gemiddelde daglichtlamp geeft 10.000 lux aan licht vrij terwijl de zon op een heldere dag wel 100.000 lux vrij kan geven.

Maar het is natuurlijk ook niet de bedoeling om een daglichtlamp te vervangen voor het zonlicht, op een zomerse dag is het aan te raden om lekker buiten te gaan zitten.

Wat zijn de gevaren bij het gebruik van een daglichtlamp?

Maar schuilen er eigenlijk ook gevaren achter het gebruik van een daglichtlamp? Nou eigenlijk val dat reuze mee, het enige waar je voor moet uitkijken is dat de lamp geen UV straling bevat.

UV straling is namelijk niet erg goed voor mensen met oogaandoeningen of mensen die gebruik maken van bepaalde medicijnen.

Voor de rest is een daglichtlamp volkomen veilig.

Werkt een daglichtlamp alleen in de winter?

Is een daglichtlamp alleen geschikt voor gebruik tijdens de donkere wintermaanden?

Ik gaf het net al een beetje aan maar een daglichtlamp kan ook zeer geschikt zijn bij het verhelpen van een jetlag of bij te weinig licht omdat men in ploegendienst werkt.

Een winterdepressie is overigens te herkennen aan het algehele gevoel van soberheid, neerslachtigheid en een gebrek aan energie gedurende een langere periode en alleen tijdens de donkere wintermaanden.

Wat als je alleen vermoeid bent?

Maar wat als je alleen vermoeid bent en geen last hebt van een neerslachtig gevoel of verdere slaapproblemen? Dan kun je de daglichtlamp ook zeker gebruiken.

Gebruik hem vlak na het opstaan en doe dit gedurende een periode van ongeveer 1,5 week, de klachten van vermoeidheid zullen geleidelijk aan afnemen.

vermoeid

Licht en nachtrust

Wat hebben licht en een goede nachtrust eigenlijk met elkaar te maken? Nou heel veel..

Je lichaam is een bijzonder ingenieus verschijnsel, aan de hand van het opkomende daglicht in de morgen weet je lichaam dat er een nieuwe dag aanbreekt, je zult langzaam ontwaken en steeds actiever worden.

Andersom zul je ’s avonds als de avond vordert en het langzaam donker begint te worden ook steeds meer behoefte hebben om te gaan slapen.

Als je slaap dus op wat voor manier verstoort raakt, kan je lichaam, of beter gezegd, je biologische klok in de war raken. Je biologische klok is een klein speldenknopje in je brein wat het dag en nacht ritme regelt.

Mensen die bijvoorbeeld werken in een ploegendienst of om wat voor reden dan ook onregelmatig slapen, kunnen nogal eens last hebben slaapproblemen.

Je biologische klok is simpelweg totaal van slag en weet niet meer wanneer het dag of nacht is, voor dit soort zaken is een daglichtlamp dus uitermate geschikt.

Daglichtlamp aanschaffen? Let hier op!

Het is goed dat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar het gebruik van lichttherapie maar men moet wel weten waar men mee bezig is.

Een daglichtlamp is dus geschikt voor mensen die tijdens de donkere wintermaanden neerslachtig en futloos zijn, moeite hebben met opstaan of na het opstaan nog steeds moe zijn.

Ook mensen die in ploegendienst werken kunnen baat hebben bij het gebruik van een daglichtlamp, vooral tijdens hun nachtploegen in de wintermaanden, vaak zien ze in deze periode maar enkele uurtjes daglicht.

Waar moet je precies op letten bij de aanschaf van een daglichtlamp?

  • Mag geen UV straling bevatten
  • Wat is de maximale lichtsterkte?
  • Zit er een timer op de lamp?
  • Er is nog voldoende licht op 50 cm afstand?
  • Heeft de lamp verschillende lichtstanden?
  • Hoe is het verbruik? (aanbevolen is tussen de 9 en 24 watt)

De Beste daglichtlampen op een rij

Hieronder heb ik een selectie gemaakt van wat volgens mij de beste daglichtlampen zijn. Deze lampen voldoen allemaal aan bovenstaande richtlijnen en zijn veilig in gebruik.

Drie bekende merken uit de wereld van de daglichtlampen zijn Philips, Beurer en Innosol.

Conclusie

Daglichtlampen zijn uitermate geschikt voor mensen die last hebben van een winterdepressie, mensen die last hebben van een jetlag of hinder ondervinden van het werken in een ploegendienst.

Daglichtlampen kunnen geen zonlicht vervangen maar wel een goede aanvulling zijn bij het gebrek aan zonlicht tijdens een donkere periode zoals de wintermaanden.

Bij het aanschaffen van een dergelijke lamp dient in de gaten gehouden te worden of er geen UV straling vrijkomt, bovenstaande lampen zijn veilig in gebruik en leveren het gewenste effect.

Heb je nog vragen of wil je jouw ervaringen delen? Laat even een reactie achter onder dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *