Baby wil niet in eigen bed slapen: Pas deze krachtige tips toe!
Wijzeroverslapen.nl-Jouw website voor een heerlijke nachtrust!
Onrustig slapen 23 augustus 2018
Jens Geen reacties

Laat je niet langer leiden door Slapeloosheid, gebruik deze Simpele Tips voor een Optimale Nachtrust!

JA! Laat het mij zien!

Als kersverse ouders is er niets vervelender dan een baby die niet in zijn of haar eigen bedje wil slapen. Je hebt de fles gegeven en wil je baby in zijn eigen bedje leggen.. maar dan begint het.. ontroostbaar huilen en krijsen.. Wat moet je doen? In dit artikel ga ik je dat vertellen!

baby wil niet in eigen bed slapenEen kindje krijgen is één van de mooiste dingen die er bestaat, je begeeft je op een roze wolk en alles is leuk. Maar wat als je baby onrustig is? Veel huilt en niet in zijn eigen bedje wil slapen?

Dan kan die roze wolk ineens omslaan.. Slapeloze nachten en onrustige dagen als gevolg. Hoe ga je om met zo’n baby die niet in zijn eigen bedje wil slapen? Wat moet je wel doen en wat moet je juist niet doen?

In dit artikel vertel ik je alles over een baby die niet in zijn eigen bed wil slapen en geef ik je een aantal tips die je meteen kunt toepassen.

Wat te doen als je baby niet in het eigen bed wil slapen?

Er is (bijna) niets vervelender als slaapproblemen bij je baby en kind, of dat je baby niet het het eigen bed wil slapen. Veel nieuwe ouders lopen tegen dit probleem aan, en het kan best slopend zijn om een goed slaappatroon te vinden.

Slaapt je baby niet of heel onregelmatig en wil je kindje het liefst op de arm slapen? Hieronder vind je een aantal tips om slaapproblemen bij je baby te voorkomen.

Tips als je baby niet in het eigen bed wil slapen

Er zijn genoeg ouders die zich vast zullen herkennen in het beeld van een baby die alleen wil slapen als het op de arm ligt. Een beetje wiegen en ze zijn zo vertrokken naar dromenland.

Echter, zodra je je baby dan in het ledikantje of wiegje wilt leggen, lijkt het wel alsof de baby direct begint te huilen zodra het hoofdje het matrasje raakt. Hoe kun je dit voorkomen? De ouderwetse regel ‘rust, reinheid en regelmatig’ is ook bij slapen in het eigen bed van toepassing.

Rust, reinheid en regelmaat

Het is een aloud gezegde, maar de ‘drie r-en’ gelden ook bij het slaapritueel van je kindje. Zorg ervoor dat je een slaapritueel hebt (regelmaat), zodat je baby al snel leert wat er komt: eerst even spelen, dan lekker in het badje (reinheid), dan even knuffelen op de arm (rust) en dan leg je je baby wakker in het eigen bedje.

Je speelt een liedje af, bijvoorbeeld met een speeldoosje, en zegt je kindje dan ‘welterusten’ en loopt het kamertje uit.

baby slaapt

Huilen is niet erg

Het geeft niets dat je baby even gaat huilen als het in zijn ledikantje ligt en niet in zijn eigen bed wil slapen. Je kindje heeft soms even de tijd nodig om de dag te verwerken, net als jij.

Of het vindt het niet leuk dat je weggaat en geeft dat aan door te gaan huilen. Sommige baby’s hebben het echt nodig om zichzelf in slaap te huilen en je zult al snel doorhebben dat dat gewoon ook bij hun slaapritueel hoort.

Hoe ga je om met huilen?

Hoewel het dus niet erg is dat je baby even huilt, is het soms erg moeilijk om je kindje ook daadwerkelijk te laten huilen. Het is heel normaal om een baby vijf minuten te laten huilen.

Na die vijf minuten ga je even terug naar het kamertje, stel je je kindje gerust en troost je je kindje. Dan ga je weer weg. Blijf volhouden! Soms duurt het even, maar hoe meer je dit ritueel herhaalt, hoe duidelijker het voor je kindje wordt dat je echt niet weg bent, en altijd terugkomt als hij je nodig heeft.

‘Rooming in’

Als je baby pasgeboren is, dan wordt er geadviseerd om je baby op de ouderslaapkamer te laten slapen. Dit zogenaamde ‘rooming in’ heeft als voordeel dat je baby dicht bij je is en je kan horen.

Het is wel belangrijk dat je een pasgeboren baby niet in je eigen bed legt, het risico is dan groot dat je in je slaap op je baby rolt of de baby onder de deken terechtkomt en daardoor kans heeft op verstikken.

Tegenwoordig zijn er aparte modules te koop, die je aan de rand van je eigen bed hangt. Hierdoor heeft de baby toch zijn eigen, veilige slaapplek, maar ligt wel dicht naast je.

Wanneer naar het eigen kamertje?

Als je kiest voor rooming in, dan komt er op een bepaald moment de vraag wanneer de baby naar zijn eigen kamertje gaat. Het is dan verstandig om je kindje op de ouderslaapkamer al wel te laten slapen in zijn eigen bedje, zodat de overgang naar de andere kamer, niet ook direct wennen aan een ander bed betekent.

Bed strak opmaken

Veel baby’s vinden het fijn om in een coconnetje te liggen; dat doet ze denken aan hun tijd in de baarmoeder. Heb je een kind dat onrustig slaapt of weigert in het eigen wiegje of bed te slapen?

Probeer dan om het bedje zo strak mogelijk op te maken. Stop de handjes van de baby onder het lakentje en dekentje, dat je tot aan schouderhoogte toedekt.

Baby’s slapen in een kort opgemaakt bed: hun voetjes liggen zo goed als tegen de onderkant van het bedje of wiegje aan.

Zorg voor een goed passende slaapzak

Als je baby zich gaat omkeren, is het veiliger om je kindje in bed een slaapzakje aan te doen. Deze slaapzakken zijn er in allerlei soorten en maten. Het is het belangrijkste dat je ervoor zorgt dat de slaapzak goed zit.

Bij een te kleine slaapzak bijvoorbeeld, heeft je kindje te weinig bewegingsruimte. Dit kan slaapproblemen in de hand werken.

Geluid is juist fijn

Denk je dat je kindje beter slaapt als het muisstil is in zijn kamertje? Dan heb je het mis. Stilte is voor de baby, die gewend is aan geluiden om zich heen, juist niet prettig.

Slaapt je baby slecht? Misschien is het dan wel te stil in zijn kamer. Sommige babyphones bieden hier uitkomst; je kunt een selectie aan liedjes en geluidjes laten afspelen, bijvoorbeeld het geluid van een hartslag. Dit is voor de baby een vertrouwd geluid, aangezien het in de baarmoeder ook de hartslag van de moeder hoorde.

Babymassage kan helpen ontspannen

Een andere tip om ervoor te zorgen dat je baby ontspannen is en dus makkelijker zal inslapen in zijn bedje, is om voor het slapengaan een babymassage te doen.

Dit doe je dan bij voorkeur met een babymassageolie met een vleugje lavendel erin. Lavendel staat erom bekend dat het slaap bevordert.

Onrustige baby’s inbakeren

Soms is het probleem niet zo zeer dat je kindje niet wil slapen, maar ligt het eraan dat het niet kan slapen. Bijvoorbeeld omdat het zich wakker houdt door veel te zwaaien met zijn armpjes en handjes.

Ligt je baby dicht tegen je aan, dan heeft hij geen ruimte om (ongecontroleerd) te gaan zwaaien en kan rustig slapen. Dit slaapprobleem kan worden opgelost door je kindje in te bakeren.

Veilig inbakeren

Door je kindje in te bakeren, leg je hem als het ware vast; de handjes komen tegen het lijfje en krijgen dus geen ruimte meer om ongecontroleerd rond te maaien, waardoor je kindje niet in slaap komt.

Daarnaast geeft inbakeren het gevoel dat je baby nog in de baarmoeder ligt. Zorg er wel voor dat je veilig inbakert. Kies voor een speciale bakerdoek of neem contact op met het consultatiebureau, daar kunnen ze je tips geven om veilig in te bakeren.

Wanneer kun je niet meer inbakeren?

Belangrijk is dat je niet meer inbakert als je kindje zich (bijna) gaat omrollen. Doordat de armpjes bij het inbakeren vast liggen, kan de baby zich niet meer goed omhoog drukken en kan het met zijn hoofdje in het matrasje komen te liggen. Dit kan een onveilige situatie opleveren.

Wat kun je nog meer doen?

Blijft het lastig en wil je kindje per se niet slapen of alleen maar op de arm slapen en niet in bed? Bedenk dan of de problemen met het slapen ook een andere oorzaak kunnen hebben. Is je baby verkouden of kan het zijn dat er tandjes doorkomen? Dit zijn vaak oorzaken waardoor het slapen sowieso moeilijk gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *